Frykter at Statoil-olje kan bli forbudt

Canada advarer USA mot å forby olje fra oljesand.

BEDRE ENN FØRST ANTATT? Oljesandutvinning skaper mindre CO2-utslipp enn man tidligere mente, viser en ny rapport.
Publisert:

Det skriver Financial Times (FT).

I et brev fra canadiske myndigheter til den amerikanske forsvarsministeren advarer Canada mot at en streng fortolkning av USAs nye energilov vil gjøre det umulig for USA å imporetere olje utvunnet fra oljesand.

Canada mener at et forbud kan medføre "utilsiktede konsekvenser for begge land".

Følg StatoilHydro-aksjen på Børs24.

Har satset 12 mrd.

StatoilHydro

OSE

STL

kjøpte i fjor vår et stort oljesandprosjekt i Canada for 12 milliarder kroner. Oljesand er av miljøbevegelsen sett på som noe av den mest miljøfiendtlige typen av olje.

Les også:

Les også:

Ukonvensjonell

Den nye energiloven begrenser USAs mulighet til å importere olje fra såkalte ukonvensjonelle kilder når de totale utslippene av CO2 fra slike kilder overstiger CO2-utslipp fra konvensjonelle kilder.

Oljesand er definert som en ukonvensjonell kilde og har høyere utslipp enn konvensjonelle. Likevel har den amerikanske regjeringen oppfordret til utvikling av oljesand.

Energiekspert Amy Myers Jaffe ved Rice University sier til FT at hvis man forbyr oljesand vil det presse opp en allerede høy oljepris.

- 106 dollar fatet vil virke billig, sier Jaffe til FT.

Vil komme ny president i forkjøpet

FT skriver at de tre presidentkandidatene (Hillary Clinton, Barack Obama og John McCain) alle er tilhengere av en streng fortolkning av energiloven. Det er derfor Canada ønsker en avklaring før USA får ny president.

- Canadierne har faktisk noe å være bekymret over, spesielt med en demokrat som president, sier Jaffe til FT.

FT skriver at miljøbevegelsen mener utvinning av olje fra oljesand gir fem ganger så høye utslipp av CO2 som konvensjonell olje. Det er oljeindustrien uenig i.

- Å klassifisere olje fra oljesand som ukonvensjonell olje vil åpenbart komplisere Canadas og USAs energiforhold, sier talsmann Tristan LAndry ved den canadiske ambassaden i Washington.

Flere nyheter på E24.

Publisert: