Spetalen starter milliardfond

Øystein Stray Spetalen (46) samler et elitelag av aksjeproffer for å starte et aksjefond som skal styre tre milliarder kroner.

  • AMUND AUNE NILSEN MARIUS PARMANN LARS MAGNE SUNNANÅ
Publisert:

Han kaster seg dermed på bølgen som har gitt stjernene i finansverden milliarder i årlige honorarinntekter: Han starter investeringsfond med vide fullmakter, såkalt hedgefond. Med rykte som Norges kanskje beste aksjetrader, inviterer han noen av landerts rikeste til å bli med på børsferden.

Les også:


Spetalen har planlagt etableringen av fondet i ett år, og satser på å være i gang i løpet av 2008. Motivasjonen er, ifølge ham selv, å bygge Norges beste lag av aksjeeksperter, seks-åtte mann, og gi dem rikelig betalt.
- I denne bransjen er du avhengig av to ting for å ansette de beste menneskene: Én faktor er arbeidsmiljø. Nummer to er incentivordninger i form av avlønning. Det vi har lagt vekt på er at de ansatte skal være forpliktet til avkastningen, og ikke bare hente risikofri bonus. De skal ha store deler av sin formue i fondet, sier Spetalen.
Fra kundene vil han hente inntil 2,5 milliarder kroner.
- Jeg har luftet dette med et par stykker. Vi har fått ganske bra respons, sier Spetalen.
Selv skyter han i tillegg inn mellom 500 og 750 millioner kroner. Heretter skal alle hans trekk i aksjemarkedet skje gjennom fondet. Ideen er også luftet for hans gode venn Petter Stordalen. Men hva slags investering hotellkongen skal gjøre, er ikke avklart.
Henter toppanalytiker

Til å lede fondslaget, har milliardæren hentet inn stjerneanalytiker Sindre Støer (45, t.v. på det bildet øverst, sammen med Glen Ole Rødland, også en del av Team Spetalen) fra meglerhuset First Securities.
- Øystein har sin bakgrunn som en respektert trader i det norske markedet på 90-tallet. De seneste årene har han gått mer direkte inn i enkeltinvesteringer, og det har gått veldig bra. Men han synes det er veldig moro å være i aksjemarkedet. Nå skal vi hente inn folk som gjør Øystein flinkere, sier Støer.
Forsiktig

Går alt etter planen, blir fondet på tre milliarder kroner. Med belåning kan Spetalen og hans lag til tider styre investeringer for opp mot det dobbelte. Pengene skal plasseres både på Oslo Børs og i utlandet.
Men selv om han har ry som en rask og rå investor, lover Støer at det ikke blir storgambling med kundenes penger.
- Mange tror han er en vill trader, men i virkeligheten er det helt motsatt. Øystein er en veldig forsiktig investor. Han er veldig opptatt av risikoen for å tape penger, sier han.
- De som kjenner meg, vet at jeg ikke kjører høy risiko, sier milliardæren selv.
Hedgefond kan også satse penger på at aksjer skal falle, såkalt short-salg. Men det blir ikke hovedretningen i fondssatsningen.
- I forhold til formuen min, har jeg aldri tjent penger på short-salg. Det er en risikostyring i nedgang. Det du tjener penger på, er å finne de riktige aksjene som kommer til å stige, sier han.

Til forsiden

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Spetalen fyller opp med kontanter

  2. Spetalens grønne veddemål kommer til syne

  3. Hedgefond er milliardbutikk

  4. Flykter fra Spetalen

  5. - Oljefondet tar for stor risiko