RØDT I USA: Kurskollaps for amerikanske banker

Den amerikanske finansnæringen har en ny tung dag.

RICHARD DREW
  • Tor Øyvind Andersen
Publisert:,

Redningsoperasjonen av forsikringsselskapet American International Group (AIG) har ikke snudd stemningen på Wall Street. Onsdag er en regelrett kurskatastrofe for de store finansinstitusjonene i USA.

De to gjenværende investeringsbankgigantene på Wall Street, Goldman Sachs og Morgan Stanley, har sin dårligste børsdag noensinne. Kursene er på sitt laveste nivå på mange år. For Morgan Stanley må man ti år tilbake for å finne en like lav aksjekurs, mens Goldman Sachs er på sitt laveste nivå på tre år ,skriver Bloomberg.

Følg Goldman Sachs og Morgan Stanley med E24 Børs.

Får ikke likviditet

For Goldman raser kursen med 23 prosent, mens Morgan Stanley må tåle et kursfall på 33 prosent. AIG faller forøvrig med 41 prosent. Redningsaksjonen medfører at den amerikanske stat kommer inn og overtar 79,9 prosent av aksjene i forsikringsgiganten.

Bakgrunnen for at disse selskapene og resten av finansaksjene faller med 10 til 30 prosent er at den statlige redningsaksjonen av AIG har medført en total stopp i interbankmarkedet i USA, fordi mange frykter at andre banker skal gå overende, skriver Bloomberg.

- Det er stygt. Det handler om det verste jeg har sett på 25 år. Du må ha fritt flytende kreditt for å få smurt systemet. Det har vi ikke akkurat nå, sier valutaforvalter Michael Mullaney i Fiduciary Trust til Bloomberg.

Andre banker som Wachovia og Citigroup faller rundt 15 prosent.

Les også: - Det er stygt

- Rykter og frykt

Finansdirektør Colm Kelleher i Morgan Stanley sa i forbindelse med at banken la frem sitt kvartalsresutlat, at markedet reagerer på rykter og frykt.

Goldman og Morgan Stanley faller også fordi den anerkjente analytikeren Meredith Whitney i Oppenheimer barberer sine forventninger til inntjeningen i bankene fremover.

85 av 86 selskaper i finansindeksen har negativ utvikling, og samlet faller indeksen med 8,7 prosent, ifølge Bloomberg. Hittil i år er finansindeksen ned 39 prosent.

Det går ikke så bra for resten av markedet heller. S&P 500-indeksen faller med 3 prosent, Dow Jones-indeksen er ned med 2,5 prosent og Nasdaq-indeksen er ned 3,2 prosent.

Følg Wall Street med E24 Børs.

Flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kjempeopptur i USA

  2. Verste børsdag på syv år

  3. Kræsjlanding i USA

  4. Annonsørinnhold

  5. Svak start på Wall Street

  6. Pangstart på Wall Street