OM SPETALENS BRANNFAKKEL: - Spekulanter kan rasere alt

Wilhelm Wilhelmsen mener spekulanter har sluppet for billig unna.

WILHELMSEN: Wilhelm Wilhelmsen støtter Spetalens angrep på spekulanter. Her sammen med sin sønn, Thomas Wilhelmsen.
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

- En god produksjonsbedrift skal først og fremst være god til å produsere, men i løpet av et år kan svingninger, forårsaket av spekulanter, rasere alt det slitet man legger ned i løpet av et år, sier skipsreder og næringslivnestor Wilhelm Wilhelmsen til E24.

I et lengre intervju i Dagens Næringsliv torsdag tar milliardær og investor Øystein Stray Spetalen et kraftig oppgjør med kapitalismen og refser spekulanter, politikere og finansmarkedene. Spetalen mener 0,01 prosent av befolkningen i Vesten stikker av med hele gevinsten.

- Jeg oppfatter at Spetalen tar opp en del sentrale punkter. De tjenesteytende yrkene, som meglere og banker, blir alt for rikelig belønnet. Verdiskapningen havner i baksetet. Gjennomgående i sitt innlegg i avisen så rører Spetalen ved en del punkter som jeg synes det er veldig relevante, sier Wilhelmsen.

SPETALEN: - Undergangen for kapitalismen

For svake i forhandlinger

Gjennom sitt forretningsimperium har Wilhelmsen-familien i mange generasjoner vært en av de viktigste hjørnesteinene i norsk næringsliv. I dag eier Wilh. Wilhelmsen ASA, som Wilhelm Wilhelmsens familie kontrollerer, en rekke shippingselskaper, energiselskaper og et miljøselskap.

Wilhelmsen selv blir frustrert over at kapitalismen belønner de dårlige investeringene gjennom statlige redningspakker, men mener likevel kapitalismen er det beste systemet vi har.

- Dette er en del av kapitalismens vesen og uvesen. Kapitalismen skal selvsagt ikke redde de som har gjort dårlige investeringer. Det skal belønnes de som har gjort gode investeringer. Vektarmen har vippet for langt over i en retning. Politikerne har ikke stått i mot de finansielle aktørene, de har ikke forhandlet sterkt nok mot den, sier han.

- De som arrangerer transaksjonene har fått en for sterk rolle i forhold til de som skal bruke disse tjenestene. Jeg tror ikke man løser dette gjennom regulering, men jeg tror man løser dette gjennom forhandling.

Se mot nettbankene

Næringslivsnestoren vil ikke spekulere i hvordan man eventuelt endrer næringslivet slik at pengeflytterne får en mindre del av kaken, men peker på et historisk eksempel på hvordan kapitalismen order opp i ujevnheter.

- Den gangen da det sprang frem nettbanker var kurtasjen omtrent på 1 prosent. Da var det noen som fant ut at ved bruk av god teknologi kunne man senke kurtasjen til omtrent 0,1 prosent. Da kom det en teknologisk løsning på en skjevdeling på en finansiell tjeneste. Nå kan sparerne gå til nettbanken, og få en veldig prisgunstig løsning, sier han.

Dobbeltrolle

I Dagens Næringsliv er Spetalen tydelig irritert på hvor sammenkoblet finansmarkedene er med politikere, og i hvor stor grad politikere skal være både i markedene og samtidig regulere markedene.

- Kapitalismen trenger regulering, alle systemer trenger regulering. Det som er spesielt nå er at den lovgivende enhet også trenger regulering. Vi sitter med landest største selskap på energi og kraft som solid statlig eiet. Samtidig sitter staten på andre siden av bordet og regulerer, sier Wilhelmsen til E24.

Gullstandard

Wilhelmsen ønsker en langt mer stabil valuta, og mener en av måtene vi kan oppnå dette er gjennom en gullstandard. Et eksempel fra hverdagen i næringslivet illustrerer problemet tydelig.

- I vår bransje er valuta en spekulasjonsartikkel. Vi opplever valutasvingninger på opp til 20 prosent på perioder kortere enn ett år, samtidig som vi vet at nettomarginene ligger på mellom 5 og 10 prosent. Alt det slitet man legger ned i løpet av et år kan bli rasert ved en tilfeldighet.

- Da er man avhengig av et fungerende valutamarked, men det hadde vært mye bedre med et stabilt valutamarked, sier han og minner E24 på Bretton Woods.

Følg E24 på Facebook

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Jeg synes det er rørende

  2. Mener Spetalen er egoistisk

  3. SPETALEN: - Undergangen for kapitalismen

  4. - Forverrer situasjonen

  5. Thomas Wilhelmsen byr 1,42 milliarder for familiemedlemmenes aksjer