Skoler og barnehager stenges til over påske

Regjeringen viderefører coronatiltakene til over påske, og har bestemt at en folkemengde ute ikke bør være mer enn fem personer.

Publisert:

Det har nå gått nesten to uker siden regjeringen kom med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Det innebar blant annet at alle landets barnehager og skoler ble stengt.

Regjeringen har bestemt at norske skoler og barnehager stenges til over påske, og alle tiltakene videreføres til og med 13. april.

– Det betyr nye uker med sterke begrensninger på livene våre, sa Erna Solberg. Hun takker alle som har fulgt rådene fra myndighetene.

Helseminister Bent Høie sa man ikke bør være flere enn fem personer i en gruppe når man er ute, og at folk bør holde minst to meters avstand innendørs. Endringene trår i kraft 27. mars, men statsministeren oppfordrer til å starte allerede nå.

Ifølge FHI risikerer man at opptil 223.750 personer blir smittet innen 13. april, om man ikke gjennomfører tiltak. Line Vold i FHI sa under pressekonferansen at vi fortsatt er i fase 2.

Danmark har innført mange av de samme tiltakene som Norge for å hindre smittespredning. Tiltakene kan ha stor effekt hvis de videreføres, ifølge det danske folkehelseinstituttet.

Hytteforbudet opprettholdes

Torsdag forrige uke kunngjorde helseminister Bent Høie (H) at regjeringen kommer til å forby overnatting på hytter utenfor hjemkommunen.

I en pressemelding mandag ettermiddag ba Frp-leder Siv Jensen om at regjeringen særlig inn mot påsken bør «vurdere om det kan være aktuelt med en mer fleksibel tilnærming».

Forbudet mot opphold på hytter/fritidseiendommer opprettholdes også til over påsken.

– Hytteforbudet har aldri vært begrunnet i smittespredning, men har vært begrunnet i kommunenes kapasitet til å håndtere sykdom, sa Solberg.

Statsministeren oppfordrer familier til å kjøpe spill, late som de er på hytta, men bli hjemme i påsken.

Støre: Stiller oss bak

Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter videreføring av tiltakene.

– Arbeiderpartiet stiller seg bak målet om å bremse smitten, slik at vi ikke får så mange smittede samtidig at helsevesenet mangler utstyr, senger og respiratorer til dem som blir alvorlig syke. Vi må gjøre det vi kan i solidaritet med dem som står i fare for å dø av dette viruset, og for å støtte dem som jobber i førstelinja og står på dag og natt for å redde liv. Samtidig ser alle at dette er inngripende tiltak som rammer hardt, både i arbeidslivet, i næringslivet og i hverdagslivet. Når regjeringen viderefører tiltakene, legger vi til grunn at den har en god begrunnelse, at ulike hensyn er veid opp mot hverandre, og at det finnes en plan for veien videre, sier han.

Støre beskriver en hverdag der ute som må bli kortest mulig - for deg.

– Det innebærer et enormt ansvar å sette i verk så drastiske tiltak at de ikke bare stopper smitten; de stopper også hverdagen slik vi kjenner den. Folk mister jobben, næringslivet lider, og så å si alle møteplasser er stengt. Familier strever med å skulle gi barna meningsfulle dager samtidig som de skal jobbe hjemmefra, og sårbare barn og ungdom er ekstra utsatte når de mister stabiliteten og tryggheten som de vanligvis har i barnehagen og på skolen.

Han fremholder at det for Arbeiderpartiet er avgjørende å bøte på de negative konsekvensene så mye som overhodet mulig.

NHO-støtte

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier dette om videreføring av myndighetenes korona-tiltak:

– Det var forventet at regjeringen ville forlenge tiltakene for å bremse spredningen av coronaviruset. Dette er selvfølgelig svært krevende for både enkeltmennesker og bedrifter, men vi har forståelse for at det må til, sier han.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/16144

– Samtidig er det viktig med nasjonale retningslinjer, og at det ikke lages lokale særregler. Bedriftene i landet vårt har et ansvar for at hjulene holdes i gang, slik at vi alle sikres nødvendige varer og tjenester på tvers av kommunegrenser og landsdeler. Vi må stole på de helsefaglige rådene vi får fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, og ta kunnskapsbaserte valg ut fra det, fremholder NHO-sjefen.

Dette er tiltakene fra 12. mars

Disse tiltakene presenterte regjeringen 12. mars:

 • Barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, universiteter, høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner stenges. Unntak gjelder for 15 definerte kritiske samfunnsfunksjoner, som personer i helsesektoren
 • Skoler og barnehager må sørge for tilbud til barn med foreldre i disse funksjonene, og for barn med særlige behov
 • Kulturarrangementer, idrettsarrangementer, treningssentre, svømmehaller og virksomheter som tilbyr frisør, hudpleie, massasje, kroppspleie og tatovering forbys
 • Alle virksomheter i serveringsbransjen stenges, det omfatter restaurant, bar, pub og uteliv. Unntak gjelder kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand. Buffet forbys
 • Detalj- og varehandel driftes som normalt. Helseministeren fraråder folk å hamstre mat. Følg nasjonale sikkerhetsmyndigheters råd om hva du skal ha hjemme
 • Transportsektoren driftes som normalt, men folk oppfordres til å unngå fritidsreiser. Ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser som ikke er helt nødvendige
 • Unngå offentlig transport, eller andre steder der du lett kan komme nær andre, og nærkontakt med andre
 • Det innføres også restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner. Helsepersonell som jobber med pasientbehandling, får heller ikke reise utenlands for å sikre at Norge har helsepersonell tilgjengelig
 • Alle som kommer tilbake fra reiser utenfor Norden, skal i hjemmekarantene – uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Dette gjelder alle som er kommet til landet siden 27. februar
 • Kollektivtransporttilbudet opprettholdes. Folk med kritiske samfunnsfunksjoner skal kunne komme seg til jobb, og holde avstand til hverandre
 • Ikke besøk personer ved institusjoner som tilhører sårbare grupper, for eksempel eldre eller syke
 • Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet – både tjenestereiser og privatreiser. De vil få kostnadene kompensert. Gjelder foreløpig ut april 2020.

I tillegg har en del kommuner gjort lokale vedtak. Sist lørdag innførte for eksempel Oslobyrådet full stopp i skjenking av all alkohol på byens utesteder.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/16140
Publisert:
Gå til e24.no