Boligprisene falt 1,4 prosent i mars

Ferske tall fra Eiendom Norge viser nedgang i norske boligpriser.

Boligfelt på Vestre Hallermoen på Konnerud ved Drammen.
 • Eivind Bøe
 • Nora Rydne
 • Sigrid Moe
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Det har vært stor spenning knyttet til hvordan boligprisene har utviklet seg, i en måned der Norge har innført de mest inngripende tiltakene i fredstid for å redusere spredningen av coronaviruset. Nå er fasiten klar.

Boligprisene falt 1,4 prosent nominelt i mars, viser tall fra Eiendom Norge. Det sesongjusterte fallet var også på 1,4 prosent.

– Corona-utbruddet har påvirket boligprisene og transaksjonsvolumet i boligmarkedet i mars, men fallet i prisene og volumet er mindre enn man kunne vente gitt de drastiske tiltakene mot å begrense smitten, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en melding.

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Lauridsen sier det ble solgt og lagt ut langt færre boliger i mars i år enn i fjor. I mars ble det solgt 6.679 boliger i Norge, noe som er 14,6 prosent færre enn i tilsvarende måned i fjor.

Boligprisene er nå 1,5 prosent høyere enn for et år siden.

– Markerer et skifte

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets sier at det nå skulle mye til for at boligprisene skulle ha steget, med tiltakene fra regjeringen. Han synes ikke fallet i mars var spesielt stort.

– Det er innenfor de månedlige endringene vi kan se, men det markerer et skifte fra den utviklingen vi har sett de siste månedene, og jeg regner med fallet kan bli større fremover, sier Olsen

Han sier at boligprisutviklingen fremover er kritisk avhengig av hvor lenge smitteverntiltakene varer.

– Det er vanskelig å ha et presist forhold til det som skjer nå. Generelt vil boligprisene påvirkes entydig negativt slik situasjonen er nå, sier Olsen.

– Når nesten 15 prosent av Norges befolkning har søkt om dagpenger, så sier det seg selv at det ikke er bra for boligmarkedet, sier Olsen, og legger til at man i statistikkene nå fremover ikke vil få synliggjort den reelle prisen i boligmarkedet, fordi de som ikke må selge boligen sin, ikke gjør det.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

– Selv om meglere sier at det er mange på visning og god aktivitet, ser vi at det er en nedgang. Om smitteverntiltakene som er nå fortsetter etter påske, blir det en veldig annerledes vår enn vi er vant til i boligmarkedet, sier sjeføkonomen.

Handelsbanken sier boligprisutviklingen hadde «negativt fortegn, men ikke dramatisk».

– Vi får se over detaljene, men tipper at rentekutt og lavere volumer førte til at prisnedgangen ikke ble større, skriver Handelsbanken på Twitter.

Oslo falt 1,5 prosent

Eiendom Norge-sjefen sier det har vært en nedgang i boligprisene i alle områder i Norge. Han peker på at det på grunn av corona-utbruddet er usikkerhet både om utviklingen i norsk og global økonomi. I kjølvannet av tiltakene mot smitten den 12. mars har vi fått en historisk økning i arbeidsledigheten og permitteringer.

– Norsk økonomi rammes også av oljeprisfallet, som vil få ytterligere innvirkning på arbeidsmarkedet. Hvor sterkt dette vil påvirke boligmarkedet er fortsatt usikkert, sier Lauridsen.

Størst fall blant de største byene opplevde Trondheim hvor boligprisene falt 1,8 prosent. Det gir en sesongjustert nedgang på 1,7 prosent.

I både Oslo og Bergen falt prisene med 1,5 prosent.

Kristiansand var det eneste unntaket, der boligprisene steg 0,2 prosent fra måneden før. Korrigert for sesongvariasjoner var nedgangen på 0,5 prosent.

Forventer mer stabilitet

Mars er vanligvis en god måned i boligmarkedet, hvor det såkalte «vårslippet» av boliger så smått begynner å merkes. I fjor steg prisene nominelt med 0,7 prosent i Norge i mars.

– Vi forventer at transaksjonsvolumet vil stabilisere seg fremover. Normalt ville boligmarkedet gått inn i en dvale nå til over påske, men det er satt opp mange visninger inn i påsken, noe som gjør at vi forventer større aktivitet i påskeuken enn normalt, sier Lauridsen.

Måneden før, altså i februar, steg boligprisene nominelt med 0,9 prosent.

Prisene på brukte Obos-boliger i Oslo falt med 2,0 prosent i mars, viste tall som ble offentliggjort onsdag.

Les også

Over 400.000 helt og delvis ledige i Norge

Les også

Sjeføkonom om ledighetstallene: – Sprenger alle nivåer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligpriser
 2. Eiendom Norge

Flere artikler

 1. Boligprisene i Norge falt 0,9 prosent i september

 2. Boligprisene fortsatte oppgangen i august

 3. Største mai-oppgang for norske boligpriser noensinne

 4. Kraftig boligprisvekst i juni

 5. Boligprisene i Norge steg i februar