Rekordlav pengemarkedsrente overrasker eksperter
Pengemarkedsrenten Nibor har igjen satt kursen nedover, og noteres nå på nye rekordlave nivåer. Fallet står i kontrast til utviklingen i fjor, noe som overrasker renteeksperter.
Nibor-renten med tre måneders løpetid falt mandag til den historiske bunnoteringen på 0,75 prosent, et nivå som holder seg uendret på tirsdag.
Nibor – også kalt pengemarkedsrenten – er det bankene tar betalt for å låne penger av hverandre. Med andre ord en viktig faktor i det som populært beskrives som «prisen på penger».
Siden starten av året har renten falt fra 1,13 prosent og de siste ti handelsdagene har den falt fra 0,85 prosent.
Uendret styringsrente, men stigende pengemarkedsrente gjorde at differansen mellom de to rentene ble stadig høyere i fjor.
Nå faller denne differansen.
– Hovedgrunnen til at nibor er så lav er at styringsrenten er veldig lav, men at forskjellen mellom forventet styringsrente og nibor, pengemarkedspåslaget, faller, det synes jeg er vanskeligere å forklare, sier makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.
Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.
Bryter dollar-kobling
Spesielt i fjor, men også på nyåret, ble prisen på penger for norske banker påvirket av amerikanske forhold. Det skyldtes dårlig dollarlikviditet og høyere dollarrenter, mye som følge av en pengemarkedsreform i USA og årsskifteeffekt.
minE24 gir deg alle økonominyhetene på ett sted. Les mer og last ned her!
Koblingen skyldes at den norske pengemarkedsrenten tar utgangspunkt i renten på amerikanske dollar, før den gjøres om til en norsk rente.
Med andre ord: Når prisen på penger endres USA, kan prisen på penger også endres i Norge, selv om Norges Bank holder stø kurs i rentepolitikken.
I en morgenrapport konstaterer Fjære at kalendereffekten, der dollar blir dyrere over årsskiftet, ser til å slå mindre ut i den norske pengemarkedsrenten i år.
– I fjor så vi en type knapphetspremie på dollar som økte. Så fulgte Nibor med opp, men det gjør det ikke nå, sier hun.
saken fortsetter under
- Overrasket oss
Sjefstrateg Jostein Tvedt i Danske Bank Markets påpeker at Nibor har ligget i en fallende trend gjennom året.
– Fjoråret var preget av spesielle forhold, spesielt reformen i amerikanske pengemarkedsfond, slik at vi fikk en dollarskvis i de europeiske markedene. Det preget fjoråret, og skapte toppen i desember i fjor. Siden har vi hatt en normalisering, sier sjefstrategen.
Han lar seg likevel overraske over hvor lavt renten har gått.
– Det har overrasket oss litt, fordi vi så for oss at vi skulle få en strammere situasjon frem mot nyttår slik vi har hatt de siste årene. Det har jo ikke materialisert seg så langt.
En faktor som kan spille inn for øyeblikket er at forfall på skatteinnbetalinger gjør at det er mye penger i omløp i markedet der bankene handler med hverandre, påpeker Tvedt.
– Nå er det en skattetermin den 15. Det er veldig mye likviditet i interbankmarkedet i forkant av skattebetalingene. Vi kan nok regne med at når vi er i midten av måneden, hopper renten litt tilbake igjen, sier han.