Draghi rører ikke renten

Den rekordlave styringsrenten i eurosonen holdes uendret. 

INTET RENTEGREP: Sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken holder styringsrenten uendret på lave 0,05 prosent.
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Den europeiske sentralbanken (ESB) holder den superlave renten uendret på 0,05 prosent.

Det var på forhånd ventet at renten ikke ville bli endret torsdag.

Rentene på bankenes innskudd i ESB holdes også uendret på minus 0,20 prosent.

Nå venter markedet i spenning på pressekonferansen som starter klokken 14.30, og flere beskriver dette som den virkelig store begivenheten torsdag.

Da kan nemlig sentralbanksjef Mario Draghi gi ytterligere signaler på sentralbankens syn på den økonomiske utviklingen i eurosonen.

I tillegg kan han kaste lys over de allerede innførte tiltakene. Draghi har foreløpig ikke gitt mye informasjon om noen av tiltakene.

Få nyhetene og reaksjoner fra pressekonferansen først på E24.

Les også

OECD vil ha mer pengetrykking fra Draghi

I løpet av den siste har kronen styrket seg noen få øre mot både dollar og euro.

Dette venter markedet på:

Draghi har under tidligere pressekonferanser signalisert at sentralbankens balanse skal opp på nivået fra 2012, noe som betyr at sentralbanken kan øke balansen med 1.000 milliarder euro.

Markedet har tolket signalet om at Draghi dermed har en krigskasse på 1.000 milliarder euro for å få opp veksten i eurosonen.

At sentralbanken øker balansen betyr i praksis at sentralbanken trykker opp 1.000 milliarder euro som den bruker til å kjøpe verdipapirer som kan bidra til økt vekst.

Men gjennom hvilke tiltak balansen skal økes, er ikke hugget i stein, og dette er noe av det viktigste markedet venter på.

Les også

Ny skuffelse treffer Draghi på rentedagen

Så langt kan har sentralbanken benyttet seg av tre «våpen» for å få opp veksten:

** Rentekutt – i september kuttet sentralbanken renten overraskende til 0,05 prosent.

** 2. Målrettede langsiktige lån (TLTRO) til bankene med løpetid til september 2018 med en total ramme på rundt 400 milliarder euro. Den første av de to opptakene viste lunken interesse fra bankene.

** Den europeiske sentralbanken har i høst startet å kjøpe bedriftsobligasjoner i et forsøk på å sprøyte penger inn i økonomien og dermed øke veksten. Sentralbanken kjøper to typer bedriftsobligasjoner:

1. Covered Bonds: Dette er obligasjoner som er utsted med sikkerhet i boliglån. På norsk går dette under betegnelsen «særskilt sikrede obligasjoner».

2. Asset backed securities: Dette er obligasjoner utstedt med sikkerhet i bedriftslån.

Sentralbanken har så langt ikke tallfestet hvor mye sentralbanken bruker på obligasjonskjøp.

De ovennevnte obligasjonskjøpene må ikke forveksles med storskala kvantitative lettelser, som går ut på å kjøpe statsobligasjoner.

Dersom det under dagens pressekonferanse klokken 14.30 kommer signaler som omhandler kvantitative lettelser, kan det bli en urolig dag i finansmarkedene.

Les også:

Tror Draghi trekker på skuldrene av mer pessimistisk EU- ESB starter støttekjøp i FrankrikeNå har også Sverige negativ statsrente

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. OECD vil ha mer pengetrykking fra Draghi

  2. – Draghi har mer på lager

  3. Tror på storstilt vekstgrep fra Draghi

  4. Draghi kutter renten

  5. ESB holder renten uendret