Juncker vil ikke ha noe av britisk «utpressing»

Jean-Claude Juncker, Luxembourgs kandidat til vervet som EU-president, sier han er trygg på at han vil få toppjobben. Han sier EU ikke må la seg påvirke av britisk «utpressing».

Storbritannias statsminister David Cameron (til høyre) har truet med å la det britiske folket stemme over EU-medlemsskap dersom Jean-Claude Juncker (i midten bak til venstre) fra Luxembourg blir president i EU-kommisjonen. Juncker sier han ikke vil la seg presse.

Francois Lenoir
Publisert:

Juncker, som regnes som en føderalist som tror på et sterkt EU, sier dette i et intervju med tyske Bild am Sonntag.

Storbritannias statsminister David Cameron skal under tirsdagens EU-toppmøte ha advart om at landet kan komme til å forlate EU hvis Juncker blir ny EU-president. Cameron er under press etter den sterke framgangen til EU-skeptikerne i UKIP, og skal ha gitt advarselen til Tysklands statsminister Angela Merkel, som støtter Juncker.

– Europa skal ikke la seg bli offer for utpressing, sier Luxembourgs tidligere statsminister. Den konservative politikeren legger til at han har bred støtte blant EU-lederne både på konservativ og sosialistisk side, og at en utnevnelse kan være klar innen midten av juli.

Lederne i Ungarn, Sverige og Nederland har også uttrykt skepsis til Juncker, og søndag antydet også Italias statsminister Matteo Renzi at det ikke var sikkert at landet ville støtte ham. Frankrike har fremmet sin egen kandidat.

En østerriksk avis har spekulert på om Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt kan bli EU-president som ledd i en pakkeløsning.

Les også:

- Storbritannia kan forlate EU hvis Juncker blir presidentMerkel vil ha Juncker som president i EU-kommisjonen