Monti ga seg etter 1.500 endringsforslag

Statsminister Mario Monti gjenvant Italias troverdighet, mener sjeføkonom.

OVERGANGSFIGUR: Statsminister Mario Monti har aldri annonsert noen politiske ambisjoner, men tok jobben da hele parlamentet ba ham om det.

ERIC GAILLARD
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Mange mener Mario Monti har vært Italias redningsmann. Men i sitt hjemlige parlament har den avtroppende statsministeren møtt mye motstand.

Lørdag kjørte Mario Monti til president Giorgio Napolitano for å varsle at han går av så snart landets neste statsbudsjett er vedtatt.

Den utløsende faktoren bak Montis beskjed er et at tidligere statsminister Silvio Berlusconi og hans parti har trukket støtten til Montis regjering. Berlusconi har også varslet at han vil forsøke å bli statsminister igjen.

Rentehopp

Markedets frykt for at Berlusconi skal bli statsminister igjen har sendt rentene på tiårige italienske statsobligasjoner i været mandag.

I 14.45-tiden er renten opp hele vel 0,3 prosentpoeng til 4,82 prosent. Da Monti tok over i fjor høst var tilsvarende renter over syv prosent.

Les også: Berlusconi er tilbake - rentene går til himmels

Monti, som det italienske parlamentet innsatte som en teknokrat-minister i fjor, skulle uansett ikke sittet lenger enn til valget i april.

Når er valget fremskyndet til februar.

Les også: EU bekymret for nyvalg i Italia

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener Monti har oppnådd mye som statsminister.

- Det Monti har gjort er å gjenvinne tilliten til Italia. Det var helt påfallende hvor fort det skiftet i andre lands holdninger til Italia etter at han tok over, sier Dørum til E24.

Kuttet og reformert

Dørum peker på at Monti har kuttet det italienske statsbudsjettet med tilsvarende tre prosent av bruttonasjonalprodukt. Nå har Italia det største overskuddet, regnet før betjening av gjeld, i eurosonen.

- Reformarbeidet har kommet i gang, legger han til.

Sjeføkonomen vil ikke gi noen vurdering av hvilke muligheter Berlusconi, som han omtaler som en «rendyrket populist, har for å komme tilbake som statsminister.

- Uansett vil den nye regjeringen bli en bred og skjør koalisjonsregjeringen, sier Dørum og minner om at det brede flertallet bak Montis regjering var et unntakstilfelle forårsaket at fjorårets akutte gjeldskrise.

Før Monti går skal han få parlamentet til å vedta landets neste statsbudsjett. Samtidig er planen at parlamentet skal vedta en lov som pålegger landets politikere å balansere budsjettet hvert år.

Mye motstand

Men selv om Monti er ventet å få vedtatt sitt budsjett, har ikke det skjedd uten kamp.

Landets parlamentsmedlemmer har de siste ukene sendt inn over 1.500 forslag om endringer i budsjettet.

Men budsjettet er ikke den eneste politiske saken hvor Monti har møtt stor motbør.

Flere viktige reformer er ennå ikke vedtatt. Her er noen av de uløste sakene:

** En valglov som favoriserer det største partiet og gir større politisk styringsdyktighet.

** Lover som deregulerer flere næringer og som blant annet tillater salg av billigere legemidler som er kopier av legemidler som har mistet sin patentbeskyttelse.

** En reform som reduserer antallet provinser fra dagens 110. Italia har 20 regioner, hvor av fem har delvis selvstyre, 110 provisjoner og 8.100 kommuner.

I tillegg er det ventet at regjeringen før nyttår vil foreslå nye lover som forenkler skatteinnkrevingen.

Les også

– I denne byen snøt ni av ti på skattenItalia kutter 26 milliarder euro i utgifterItalias finansminister håper på rolige markeder

Publisert:

Flere artikler

  1. Monti: Jeg vurderer ikke dette nå

  2. Disse kniver om makten i Italia

  3. EU bekymret for nyvalg i Italia

  4. Monti legger frem sine planer

  5. Italias statsminister går av