Tror Monti-effekt sikret gjeldssalg

Investorene lar seg ikke skremme av politisk uro i Italia.

VURDERER COMEBACK: Avtroppende statsminister Mario Monti er en populær mann i markedene. Det kan ha Italia ha tjent gode penger på.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Den italienske staten solgte fredag statsobligasjoner for 5,87 milliarder euro, som tilsvarer drøyt 43 milliarder norske kroner. Og det til vesentlig bedre rente enn på samme tid i fjor.

- Den største frykten i markedet er at den politiske uroen vil komme tilbake. Men dette utfallet viser at investorene fremdeles har tro på at Italia vil gjøre det rette, og jeg tror det har noe å gjøre med Montis comeback, sier Emile Cardon i Rabobank til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: 2013: - Fra livstruende til kronisk for euroen

Avtroppende statsminister Mario Monti varslet søndag at han vurderer å stille som kandidat til valget i februar, dersom noen av partiene ønsker å stille seg bak hans økonomiske plattform.

I så fall vil han møte tidligere statsminister Silvio Berlusconi til duell. Sistnevnte har vist seg mindre populær både blant investorer og blant de øvrige europeiske politikerne, men det gjenstår å se hva velgerne mener.

- Bedre enn ventet

Obligasjonene som ble solgt fredag, har løpetid på både fem og 10 år. Renten på disse ble henholdsvis 3,26 prosent og 4,48 prosent.

Det er noe høyere enn ved forrige auksjon i november, men vesentlig bedre enn for et år siden. Da var renten på 10-årsgjelden elleville syv prosent, melder Financial Times.

- Resultatet var bedre enn ventet, med 10-årsrentene lavere enn i annenhåndsmarkedet, sier Cardon.

Den opprinnelige planen var å utstede obligasjoner for seks milliarder euro, etter å ha solgt sertifikater med kort løpetid for 11,75 milliarder euro på torsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Markedet lot seg ikke skremme av valget i Italia

  2. Monti ga seg etter 1.500 endringsforslag

  3. Monti: - Tilgjengelig for en fremtidig regjering

  4. I dag kan Italia få føle markedets hevn

  5. Monti: Jeg vurderer ikke dette nå