Merkel: - Vil gjøre alt for euroen

Angela Merkel lar ikke Draghis humle suse. Fredag gikk hun ut og lovet at alt vil gjøres for å redde euroen.

EUROFAN: Tysklands kansler Angela Merkel, her på vei inn til åpningen av Bayreuth Wagner operafestival, lover å redde euroen.

MICHAELA REHLE
Publisert:

Torsdag lovet ESB-sjef Mario Draghi at hva som helst vil bli gjort for å berge euroen. Fredag følger Tysklands kansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande opp med lovnad om at eurosonen ikke skal falle, melder Dow Jones.

Etter dårlige veksttall fra USA var garantien fra de to statslederen det markedet trengte for å komme seg etter nedturen.

Euroen tok igjen det tapte mot dollaren, og er klokken 16.00 0,68 prosent opp i forhold til den amerikanske valutaen.

Humle

- Euroen er som en humle, den bør ikke være flyvedyktig, men den er det. Euroen må endres til en bie, og det vil den, sa den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi torsdag, og la til:

- ESB vil gjøre hva som helst for å bevare euroen. Den politiske kapitalen investert i euroen bør ikke undervurderes.

Kommentaren fikk stor oppmerksomhet verden over, og børsene i Europa tok bølgen for mannen som tidligere ble kalt «Super-Mario».

Også renter på spansk gjeld falt lynraskt etter Draghis tale. Spania som lenge har slitt med en uhåndterlig høy rente på sine statsobligasjoner, fikk endelig et lite pusterom da renten la seg under 7 prosent.

- Ikke gitt opp

Leder for kredittanalyse i Swedbank First Securities, Pål Ringholm, synes uttalelsene til Draghi signaliserer at de ikke har gitt opp euroen:

- Mitt personlige syn er at euroen i en eller annen form fortsetter videre, og ESB har flere virkemidler tilgjengelig. Det er helt klart mulig å få en tredje utgave av LTRO, sa han til E24 i går.

LTRO er en forkortelse for Long Term Refinancing Operation, som er et krisetiltak gjennomført av den europeiske sentralbanken (ESB), der kriserammede banker har fått svært gunstige lån direkte fra ESB.

Les også: