Solberg: Høyre og Frp starter regjeringsforhandlinger

De fire borgerlige partiene har samarbeidsavtale.

Venstre-leder Trine Skei Grande, Krf-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv jensen under pressekonferansen med de borgerlige partiene i Vandrehallen på Stortinget mandag kveld.
 • Johann D. Sundberg
 • NTB
Publisert:

Det fremkom under en pressekonferanse de fire borgerlige partiene avholdt i Vandrehallen i Stortinget mandag kveld.

- Det vi i dag gjør er å presentere en historisk samarbeidsavtale, sa Høyre-leder Erna Solberg på pressekonferansen.

- Samarbeidsavtalen er den mest omfattende og forpliktende avtale noen regjering har hatt med andre partier. Det sikrer at den nye regjeringen blir handlekraftig og gir forutsigbarhet og stabilitet, og den sikrer KrF og Venstre innflytelse.

- Krf og Venstre finner det nå ikke riktig å går inn i regjeringssamarbeidet. Det betyr at nå vil Høyre og Fremskrittspartiet starte reelle forhandlinger om ny regjering og regjeringsplattform, sa Solberg.

Mandag 16. september samlet de fire partiene til sonderinger om grunnlaget for en ny borgerlig regjering etter stortingsvalget som ga et stort borgerlig flertall.

- Dette er sonderinger som er ført i åpenhet og i gjensidig respekt, sa Solberg som mente de hadde ført til at partiene politisk er knyttet nærmere til hverandre.

- Har fått valuta for stemmene

Krf-leder Knut Arild Hareide mener partiet har fått stort gjennomslag i samarbeidsavtalen.

- De 5,6 prosentene som stemte KrF har sannelig fått valuta for pengene, sa han på pressekonferanser.

Her er noen av punktene fra samarbeidsavtalen

De borgerlige partiene vil ikke åpne for petroleumsvirksomhet eller konsekvensutrede områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja 2013-17.

Heller ikke ved Jan Mayen, iskanten, Skagerak eller på Mørefeltene skal det åpnes for oljevirksomhet. Det etableres en miljøbase/oljevernbase i Lofoten og Vesterålen.

De er enige om at handlingsregelen ligger fast.

Fedrekvoten settes til 10 uker. Det åpnes for en tillitsbasert unntaksordning etter objektive kriterier. Kriterier som åpner for unntak knyttes til sykdom, fars arbeidsledighet under mors permisjonstid, fars arbeidsopphold i utlandet, selvstendige næringsdrivende/eneaksjonærer samt mors arbeidssituasjon.

- Historisk

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen mener partiet har oppnådd mye i avtalen som de fire borgerlige partiene har blitt enige om.

- Dette er historisk for både norsk politikk og for Fremskrittspartiet, sa Siv Jensen på pressekonferansen mandag kveld. Der ble det klart at Høyre og Frp skal gå i regjeringsforhandlinger, og at KrF og Venstre ikke blir med i disse.

Jensen startet sitt innlegg med å takke de andre partilederne og nestlederne for godt klima, masse humor og konstruktivt arbeid i sonderingene.

Videre sier hun at hun mener avtalen som de fire partiene har inngått er en god og stabil grunnmur.

Jensen ramset opp noen av sakene partiet har fått gjennomslag for. Blant disse var gjennomslag for å utrede og iverksette lovfestede rettigheter i eldreomsorgen, satsing på veibygging og innstramming i asylpolitikken.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Nå kommer Oslo Børs' dom over regjeringsskiftet

 2. Miljøglede for fortsatt Lofoten-utsettelse

 3. Betalt innhold

  Miljøglede for utsettelse

 4. Betalt innhold

  Lover oljevernberedskapssenter

 5. Samarbeidsavtalen klar:Vil ikke åpne noennye oljeområder