- Dette er ikke et blaff. Det er fremtiden

Etter to hundre år med vestlig dominans er verden på god vei inn i en kinesiskdominert økonomisk orden, mener ledende britisk Asia-forsker.

ENORM FREMGANG: Kinesere bosatt i byer har allerede en kjøpekraft på nivå med 40 prosent av USAs befolkning. Om mindre enn ni år er Kinas BNP større enn USAs, tror Martin Jacques.

FREDERIC J. BROWN
  • Bernhard L. Mohr
Publisert:

- Finanskrisen bragte oss over i en ny æra, fordi det fikk oss til å innse at USA er på vei ned. Europa er minst like dårlig stilt. Det er et fantastisk øyeblikk i historien!

Martin Jacques er til daglig tilknyttet Asia Research Centre ved London School of Economics som forsker. Tirsdag formiddag holdt han hundrevis av tilhørere festet til stolen da han innledet konferansen «Asia og vi» i Oslo.

Jacques mener forrige ukes gjeldsdrama i Europa gir et skinnende bilde på hvordan Kina er i ferd med å ta plassen som verdens ubestridte økonomiske stormakt.

Straks EUs statsledere var enig om et nytt avtaleverk for Hellas, satte nemlig sjefen for EUs krisefond seg på flyet til Beijing for å be om støtte fra kinesiske myndigheter.

- Ingen ville trodd på at Europa kunne bli så avhengig av Kina for bare tre-fire år siden, sier Jacques.

- Dette er ikke et blaff. Det er fremtiden.

- Tar igjen USA om 8-9 år

Økonomien i USA og Vest-Europa har ikke vokst siden finanskrisen rammet i 2008.

På de samme tre årene har Kinas bruttonasjonalprodukt økt 30 prosent - som følge av nesten tosifrede årlige vekstrater.

Selv om årsveksten vil falle noen prosentpoeng, tror Jacques at Kina tar igjen USA som verdens største økonomi før 2020.

- Kinesiske myndigheters beslutning om å gjøre økonomisk vekst til første prioritet er den viktigste forklaringen. De gjorde samtidig en strategisk beslutning om å åpne landet - og å la markedet styre på en rekke områder, svarer Jacques på E24s spørsmål om hva som best forklarer Kinas enorme økonomiske fremgang.

LES OGSÅ: EU på tiggerferd til Beijing

Satser på utviklingsland

Kinas økonomiske makt blir ikke minst tydelig når man studerer eksportstatistikk.

I 2001 kjøpte Kina 1,8 prosent av alt Norge eksporterte. Ni år senere tar kineserne unna en mer enn dobbelt så stor andel - 4,1 prosent.

I Kinas nære utland er Midtens rike mye viktigere. Kina kjøper i dag over 20 prosent av alt Sør-Korea, Japan og Australia produserer.

- Kina har en enorm makt til å endre handelsmønstre på grunn av sin størrelse, sier Jacques.

- HISTORISK ØYEBLIKK: - Kinas fremgang er stort for menneskeheten. Kultur som tidligere ikke er blitt lyttet til på grunn av landets fattigdom, vil nå endelig komme til overflaten, sier Martin Jacques.

Martinjacques.com

Samtidig posisjonerer Kina seg i utviklingsland, ikke minst i Afrika.

- De statlige utviklingsbankene i Kina investerte i 2009-2010 mer i utviklingsland enn det Verdensbanken gjorde. Snart foregår halvparten av handelen i kinesisk valuta, og det betyr at dollarens tid som reservevaluta vil være over, sier Jacques.

LES OGSÅ: OECD etterlyser handlekraft i EU

Europa bommer

Han mener Vesten står overfor en enorm utfordring når det gjelder å forstå det som skjer i Kina.

Ifølge den engelske forskeren bør vi prøve å sette vår etablerte forståelseshorisont til side i møtet med landet.

- Vi må skjønne at den vestlige moderniteten er et produkt av vår historie. Kina har et helt annet utgangspunkt og vil gå en annen vei, sier Jacques, som mener den norske tildelingen av Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo står som et lysende eksempel på det.

- Vi er preget av en giftig blanding av arroganse og kunnskapsløshet. Fortsetter vi slik, vil Europa miste betydning enda raskere, sier Jacques.

LES OGSÅ: Overraskende hopp i ledigheten i Europa

Har nådd vestlig levestandard allerede

Også den svenske helseprofessoren og demografen Hans Rosling mener europeere flest - ikke minst svensker - lider av kunnskapsløshet når det gjelder Asia.

- Svært få er klar over at det urbane Kina allerede har tatt igjen deler av Vesten. By-kinesere har et forbruk som matcher 40 prosent av den amerikanske befolkningen, sier Rosling.

Rosling var også på podiet under konferansen, som ble arrangert av Norsk Utenrikspolitisk Institutt og Utenriksdepartementet.

- Vi må slutte å snakke om utviklingsland. Når vi om noen år er vi 9 milliarder mennesker på kloden, og da vil 8 av 9 bo i såkalte uland, og bare 1 av 9 i den «gamle» verden, sier Rosling.

LES OGSÅ: Kina viser svakhetstegn

Publisert:

Flere artikler

  1. Utviklingsland krever mer makt over pengefondet

  2. Davos-møtet får nye spillere

  3. – Kan bli sterke reaksjoner på nytt rentehopp i USA

  4. Annonsørinnhold

  5. - Kina klar med milliarder til eurolandene

  6. Verdensbanken ber fattige land beskytte seg mot krisen