Kronens dramatiske nedtur: Svekket 14 prosent siden nyttår
Sjelden har kronen hatt en så vanskelig start på året. Og aldri har kronen vært i nærheten av så svak som nå, målt ved Norges Banks kroneverktøy, I44-indeksen.
Det har vært en dramatisk start på 2020 for kronen, med stadig nye krisenivåer mot euro og dollar. I tillegg har også kronen svekket seg mot andre valutaer.
Det skjer etter at coronakrisen har satt inn, og mange land har stengt ned store deler av flytrafikken og store deler samfunnet, slik at den økonomiske aktiviteten skrumper inn.
Lavere oljeetterspørsel og en priskrig mellom Opec og Russland har også ført til et dundrende fall i oljeprisen fra 66 dollar fatet ved nyttår til rundt 30 dollar fatet i midten av mars.
Det har bidratt til en nedtur for råvarevalutaer som den norske kronen.
Det enorme kronefallet merkes også på Norges Banks favorittverktøy for å måle kronestyrken. Når bankens rentekomité skal bestemme rentenivået, ser de på I44-indeksen, som måler kronestyrken mot 44 handelspartneres valutaer.
Målt ved I44 har kronen svekket seg 14 prosent mot handelspartnernes valutaer bare siden nyttår, og aldri har den vært i nærheten av så svak som nå. De neste årene venter sentralbanken at kronen vil bli liggende på nivåer som aldri tidligere er sett.
Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management sa mandag til E24 at markedene nå er bekymret for det globale bildet, med kraftige tiltak for å bremse viruset, dempet aktivitet og oljeetterspørsel.
– Det er det alt handler om nå. Det går ut over etterspørselen etter råvarer, og råvarevalutaer som den norske kronen, sa han.
– Den kan gå enda svakere. Det finnes ikke noen bunn, sa Wilhelmsen.
Tidenes svakeste krone: – Det finnes ikke noen bunn
På sitt sterkeste i 2013
Vi skal imidlertid bare syv år tilbake for å finne tidenes sterkeste krone. På den tiden lå euroen på 7,36 kroner og dollaren på 5,47 kroner. I44-indeksen viste tidenes sterkeste krone, på 84,30 poeng.
På denne indeksen betyr et lavere tall at kronen har styrket seg, mens et høyere tall betyr at kronen er svakere.
Dette var en periode med svært høye oljepriser på over 100 dollar fatet, og norsk økonomi gikk godt.
Etter oljeprisfallet i 2014 har kronen svekket seg kraftig, og svekkelsen har forsterket seg dramatisk i 2020. Mandag noterte Norges Bank at I44-indeksen lå på tidenes svakeste nivå på 122,76 poeng.
Kronen har svekket seg med 45 prosent på syv år mot de viktigste handelspartnernes valutaer. Nordmenns handlekraft i utlandet har dermed svekket seg mye.
Dette betyr samtidig at norske eksportører av laks og metaller får høyere inntekter enn det de gjorde for syv år siden. Selv om prisene i euro og dollar skulle være uendret på disse årene, vil de få langt flere kroner inn i kassen.
Firda Seafood-eier Ola Braanaas sa i forrige uke til E24 at en svak krone isolert sett er bra for oppdrettsbransjen. Det trumfes likevel av coronaviruset som skaper usikkerhet rundt driften av virksomheten.
– Ja, svekket krone er bra for eksporten. Det som er usikkerheten her er mer om vi får ut de volumene som trengs, og eventuelt hvor stort press det blir på prisen ute, sa Braanaas til E24.
Kronen svekkes ytterligere etter oljeprisfall og USA-børsfall
Solid svekkelse
Så mye har kronen svekket seg mot noen store valutaer siden februar 2013:
- euro: fra 7,36 kroner til 11,57 kroner - euroen har blitt 57 prosent sterkere mot kronen
- dollar: fra 5,47 kroner til 10,29 kroner - dollaren har blitt 88 prosent sterkere mot kronen
- pund: fra 8,50 kroner til 12,46 kroner - pundet har blitt 47 prosent sterkere mot kronen
Den usedvanlig svake kronekursen bidrar til å dempe nedturen for Oljefondet, fordi det måles i norske kroner. Fondet var oppe i 10.800 milliarder kroner på toppen rundt den 21. februar, men har siden falt med drøye 1.500 milliarder kroner, eller 14 prosent. Målt i dollar er imidlertid fondet ned 21 prosent i samme periode, til drøye 915 milliarder dollar.