Sjeføkonom etter boligprisbyks: – Norge trenger høyere rente

Onsdagens boligrapport er en påminner til sentralbanksjef Øystein Olsen om kostnaden ved å droppe nye renteøkninger, ifølge sjeføkonom Frank Jullum. – Det finnes ingen gratis lunsj, sier han.

STIGER VIDERE: Sjeføkonom mener onsdagens rapport om frisk boligprisvekst i august underbygger at styringsrenten i Norge må videre opp.

Foto: Thomas Andreassen VG
Publisert:

Stadig flere indikasjoner på en global nedtur har fått flere til å mene at Norges Bank bør droppe en ny renteheving i september. Men dilemmaet for sentralbanken er at det er fint lite innenfor Norges grenser som taler for at det er rett vei å gå, påpeker Jullum, som er sjeføkonom i Danske Bank.

Og onsdagens august-rapport fra meglerbransjen understreker risikoen som ligger i å vente for lenge med flere renteøkninger, mener han.

– Årets boligprisvekst har vært sterkere enn Norges Bank la til grunn. Prisene sank i juli, og da så det ut til at renteøkningene endelig begynte å bite. Men tallene som kom i dag avkrefter dette: Trenden er fortsatt en oppgang, sier Jullum til E24.

På landsbasis steg boligprisene friske 1,9 prosent i august, ifølge meglerbransjens nye rapport.

Les også

Markant boligprishopp i august

– Det finnes ingen gratis lunsj

Jullum påpeker at to av Norges Banks renteøkninger nå har fått god tid til å virke, men uten at det ser ut til å ha hatt «særlig effekt» på boligmarkedet.

– Boligprisutviklingen viser at vi fortsatt har et for lavt rentenivå, noe som underbygges av privat forbruk, ledighet, lønnsvekst og andre nøkkeltall. Norge trenger høyere rente. Dagens boligtall illustrerer kostnaden ved å la renten være så lav. Det finnes ingen gratis lunsj, sier Jullum.

– Og dette bør folk merke seg mens debatten om lave renter som «den nye normalen» herjer: Det er ingenting som så langt tyder på at det er tilfellet her i Norge, sier sjeføkonomen.

– Siden forrige rentemøte har det likevel blitt mørkere skyer på himmelen utenfor Norge. Har rentesettingen dermed blitt enda vanskeligere for Norges Bank?

– Nei, jeg vil faktisk si at det har blitt lettere: Kronekursen har ikke vist seg veldig følsom for renteforskjellene mellom Norge og utlandet, sier Jullum.

Et godt argument for rentekutt kan derimot bli at den globale nedturen viser seg så kraftig at Norge rammes, sier sjeføkonomen.

Les også

Tror krone-rekord knuses: Nordea spår 10,25 mot euro

Tror brexit og vekstbrems blir førende

– Det er stor usikkerhet ute, og det kan hende det blir så ille at det også slår ut i norsk økonomi. Men inntil man er sikker på at dette vil skje, mener jeg Norges Bank skal holde seg til planen om å øke renten videre. Boligprisutviklingen illustrerer kostnaden ved å la være, sier han.

Men Jeanette Strøm Fjære, makroøkonom i DNB Markets, tror ikke boligtallene vil illustrere noe særlig overfor sentralbanken, som hun mener er mer opptatt av andre makroforhold nå.

– Jeg er med på at prisene hittil i år har steget mer enn de la til grunn, men jeg tror det må bli snakk om både tiltagende boligprisvekst og gjeldsvekst i husholdningene før det gir Norges Bank et argument for å heve renten, sier hun til E24.

Selv holder DNB Markets en knapp på at sentralbanken vil droppe flere rentehevinger.

– Dette er definitivt usikkert, men vi tror mest på at renten ikke heves, blant annet fordi utsiktene vil bli enda svakere fremover: Vi tror på en hard brexit, og mener oppgangen i norsk økonomi også kan bli kortvarig.

Her kan du lese mer om