Norsk politikk

Eva Kristin Hansen: Varsler skriftlig redegjørelse

Stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) har ikke vurdert å trekke seg fra sin stilling. Hun vil levere en skriftlig utredning om sin egen pendlerbolig-sak i løpet av torsdag.

 • Runa Fjellanger
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Caisa Linea Hagfors
 • Oda Ording
 • Javad Parsa (foto)
Publisert:

– Jeg har fortalt om min bakgrunn som stortingsrepresentant: Hvordan jeg har bodd, hvordan jeg har levd og brettet ut familielivet mitt. Det har vært veldig privat.

Det sier stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) til pressen i det hun kommer ut fra møte med gruppelederne på Stortinget torsdag formiddag.

Tema var hennes egen pendlerbolig-sak, som Adressa avslørte tirsdag.

Stortingspresidenten forteller at de har drøftet hvorvidt hun skal ha en redegjørelse hvor hun forteller den samme historien som hun fortalte i dag.

– Jeg har vært på tilbudssiden og sagt at jeg kan gå på Stortingets talerstol for å redegjøre og brette ut familielivet mitt, hvorfor jeg kjøpte meg den og den boligen, fortsetter Hansen.

– Men det var det ikke ønske om at jeg skal bruke Stortingets talerstol til.

De ble heller enige om at Hansen skal gi et grundig, skriftlig svar, forteller hun.

På spørsmål om Hansen har vurdert å trekke seg, svarer hun nei.

– Men jeg er selvsagt avhengig av Stortingets tillit.

– Burde du ikke skjønt at dette var en lik sak som Ropstad?

– Jeg burde jo skjønt det. Jeg diskuterte jo Ropstad-saken med andre, og tenkte at «ja, det er bra jeg ikke har gjort noe galt og har ting på stell». Slik som jeg leste retningslinjene, så trodde jeg at jeg handlet riktig.

– Hvorfor endret du adressen din to dager før du ble valgt inn som nestleder i presidentskapet i 2017?

– Fra oktober 2015 til august 2017 var jeg veldig syk og hardt skadet. Jeg gjennomgikk tre omfattende operasjoner og var lite på Stortinget. Etter valget i 2017, tenkte jeg «nå slutter jeg i det livet her og folkeregistrerer meg i Nordre Follo». Det er det som faktisk skjedde, svarer Hansen.

Stortingspresidenten ber deretter om å få lov til å gå for «å svare Sylvi Listhaugs vanskelige spørsmål».

– Også trenger jeg å spise litt. Håper det er respekt for det, sier Hansen.

– Spørsmål gjenstår

Frp-leder Sylvi Listhaug har vært blant de tydeligste kritikerne, og har bedt Hansen vurdere sin stilling.

Etter møtet sier Listhaug at det fortsatt er helt sentrale spørsmål som må besvares.

– Hvorfor meldte hun ikke fra til Stortinget i 2014, da hun kjøpte seg inn i sin manns bolig på Ski? Og hvorfor meldte hun først inn flytting da hun ble valgt til visepresident? Det er sentrale spørsmål, sier Listhaug.

Hun legger til at hennes stortingsgruppe skal vurdere svarene fra Hansen når de foreligger.

– Da skal vi avgjøre om vi fortsatt kan ha tillit til henne.

UNDER PRESS: Stortingspresident Eva Kristin Hansen, møtte pressen torsdag.

Ulike meninger

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier det var ulike meninger på møtet om det skulle være en skriftlig redegjørelse eller om hun skulle gå på talerstolen.

– Det må hun selv vurdere. Nå blir det skriftlig, og det er en grei løsning, Helleland.

Hansen redegjorde for en del personlige forhold i møtet med partitoppene, sier Rødts Marie Sneve Martinussen.

Hun er klar på at Rødt ønsker at et eksternt utvalg skal gå gjennom sakene med misbruk av pendlerboliger, og at Eva Kristin Hansen ikke kan lede eller være med i det arbeidet.

Støre: Alvorlig for folks tillit

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre sa onsdag at han hadde full tillit til Hansen som president. Torsdag sier han til TV 2 at saken er alvorlig for folks tillit, og han svarer slik på spørsmål om dette kan ende med at Hansen må gå av:

– De spørsmålene må rettes til Stortinget. Vi har tillit til at hun belyser spørsmålene om det hun har stått i, og at presidentskapet belyser det i et sånt utvalg. Og så må vi se til at det ikke oppstår sånne situasjoner, for det er alvorlig for folks tillit til politikere og folkevalgte, sier Støre til kanalen.

Onsdag ettermiddag fikk Aps stortingsrepresentanter en redegjørelse om saken på sitt ukentlige gruppemøte, men etter det VG får opplyst, ble det ingen stor debatt om saken i dette møtet.

STORTINGET: Stortingspresident Eva Kristin Hansen på Stortinget i dag.

Mandat klart

Presidentskapet på Stortinget har torsdag morgen også besluttet hva utvalget som skal gå gjennom ordningen med pendlerboligene, skal behandle.

I mandatet står det ingen ting om at tidligere saker skal ettergås. Dette er i tråd med hva stortingsdirektør Marianne Andreassen har varslet, og som blant andre Høyres Henrik Asheim har reagert på.

Formålet med gjennomgangen er å sikre at regelverket er best mulig i samsvar med intensjonen bak ordningen, heter det i mandatet.

Krever gjennomgang

MDG er ikke fornøyde med at gamle saker ikke skal gjennomgås.

Derfor fremmer partiet nå et eget forslag om dette, som Stortinget må ta stilling til:

– Vi legger frem et forslag om at all bruk av pendlerboliger tilbake til 2000 gjennomgås av Riksrevisjonen, sier MDGs Rasmus Hansson til VG.

– Den gjennomgangen som presidentskapet har satt i gang er slik vi har fått vite bare knyttet til regelverket, ikke enkeltpersoner. Vi kan ikke gå videre med en situasjon der velgerne lurer på om det er flere representanter som har en variant av Eva Kristin Hansens sak på rullebladet.

Han mener praksisen av pendlerboligordningen har sklidd ut.

– Poenget er ikke en heksejakt, men at velgerne får se at det samme skjer på Stortinget som hvis det er feil praksis i NAV. Da ville alle saker blitt gjennomgått.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norsk politikk
 2. Stortinget
 3. Eva Kristin Hansen
 4. Pendlerboliger

Flere artikler

 1. Stortingsdirektøren ville legge bort boligsaken - det godtar ikke Høyre

 2. Stortingsdirektøren tar selvkritikk: – Regelverket kunne vært tydeligere

 3. Støre om pendlersaken: – Avhengige av at folk har tillit

 4. Listhaug: Stortings­presidenten må vurdere sin stilling

 5. Stortingsrepresentanter kan få store skattekrav etter privat utleie