Økonomer ser på alternative tall før rentemøtet: Følger innleggelser og mobilitet

Økonomer tar igjen frem helsestatistikkene for å supplere regnearkene, etter at den brå forverringen i pandemien truer renteplanen til Norges Bank.

SJEKKER DAGLIGE HELSETALL: Sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

De tradisjonelle økonomiske variablene har raskt blitt utdatert under pandemiens smittebølger.

Nå er det igjen flere alternative tall som fanger økonomenes oppmerksomhet i forkant av Norges Banks rentemøte.

– Det sier litt når det vi kanskje følger mest med på akkurat i de dagene her, i forkant av rentemøtet, er innleggelsesstatistikken til Helsedirektoratet, sier sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank til E24.

Norges Bank varslet senest for en måned siden at renten trolig skulle opp i desember. Økonomene har vært nærmest skråsikre på denne rentehevingen, men etter pandemiens forverring har tvilen meldt seg.

– Det er en veldig «close call». Det kan si noe om det kommer enda strengere tiltak, sier Martinsen om antallet innleggelser.

Denne uken innførte regjeringen flere tiltak for å bremse corona-smitten, som rammer bransjer som restaurant, uteliv og kultur.

Norges Bank må i sine vurderinger balansere den brå endringen i coronasituasjonen med en økonomi hvor utviklingen har vært solid frem til nå.

INNLAGTE MED PÅVIST COVID: Tallene har steget mye i det siste etter enda en smittebølge.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken følger også tall som viser mobilitet ved forskjellige knutepunkter hvor det skjer økonomisk aktivitet.

– Mobilitetsdata kan gi løpende informasjon om aktiviteten i øyeblikket, men selv der er det litt tidsforsinkelser i publiseringen, sier han.

Les også

Inflasjonen stiger til det høyeste på 13 år

Det er heller ikke rett frem å omsette folks besøk forskjellige steder til økonomisk aktivitet.

– Man har også lært seg å leve med pandemien, så fall i mobiliteten trenger ikke bety samme fall i BNP (brutto nasjonalprodukt, journ.anm.) som vi har sett tidligere, sier Hov.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 følger blant annet med på smitteutvikling og smitteverntiltak i forkant av rentemøtet.

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank1.

– Hvis det blir mer omfattende nedstengninger vil det kunne få betydning for økonomien. Selv om det er åpenbart at rentene skal opp, og at det er viktig for å stabiliserer norsk økonomi – så er det noe med timing og at man kan vurdere å se an situasjonen til over nyttår før rentenes heves, sier hun.

– Avgjør veksten i økonomien

– I første rekke er det signalene fra myndighetene vi følger med på. Vi vet hvordan det vil ramme de utsatte næringene. Så er spørsmålet om man eventuelt må stramme mer til, og hvor langvarige innstrammingene vil være, sier Hov i Handelsbanken.

Han sier at det som skjer i realøkonomien vil være en direkte konsekvens av smitteverntiltak.

– Det er en veldig nær sammenheng mellom nivået på tiltak, hvorvidt de er stramme eller åpnet opp, som avgjør veksten i økonomien for øyeblikket.

Swedbank har foreløpig vurdert at sjansene er omtrent 50/50 for en renteheving til uken. Martinsen sier det er krevende å lage økonomiske prognoser i dagens situasjon.

Les også

Restaurantsjef om de ferske tiltakene: – Vil føre til en drastisk nedgang i omsetning

– Sånn har det vært gjennom hele pandemien. Pandemisyklusen, hvor fort det svinger, har en mye høyere frekvens enn vanlige økonomiske konjunktursykluser. Det er vanskelig å forutsi hvor kraftig smitteoppblomstringen er, hva som skal til for at det slås ned. Hva som blir tiltakene fra myndighetene.

– Og ikke minst sånne mutasjoner som kommer nå. Det kommer litt ut av det blå. Det er ikke sånt man kan sitte og legge inn i økonomiske anslag.

Etterlyser strømanalyse

Holvik holder også et øye med om den lovede støttepakken til strømkundene kommer på plass før rentemøtet.

Skyhøye strømpriser i høst og vinter truer med å spise av folks kjøpekraft, men regjeringen har lovet at hjelp er på vei.

Sjeføkonomen vil gjerne se en vurdering fra Norges Bank om mulige konsekvenser etter strømsjokket.

– Jeg tror det er viktig at Norges Bank legger frem en analyse av hva de ser som utfallsrom hvis mange nå venter at strømprisene blir vedvarende høye i Norge. Det vil kunne endre på investeringsplanene og aktivitet, knyttet til at mange før har forventet at det skulle være lave strømpriser.

– Hvis det påvirker forventningene fremover i tid både til forbruk, investeringer, så må det inn i beslutningsgrunnlaget for rentene fremover, sier Holvik.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Swedbank
 2. Handelsbanken
 3. Norges Bank
 4. Elisabeth Holvik
 5. Marius Gonsholt Hov

Flere artikler

 1. Sjeføkonom ber Norges Bank utsette renteheving: – Tidspunktet er ikke riktig nå

 2. Vinden har snudd før rentemøte: – På to uker endret det seg fra fullstendig hugget i stein til veldig usikkert

 3. Mindre tro på renteheving etter Omikron: – Kanskje er det bedre å vente og se?

 4. Swedbank venter færre rentehopp: – Vi tåler det ikke

 5. Norges Bank hever renten tross omikron-uro