Vi betaler hans stat for å låne våre penger

Oljefondet har plassert 2.620 milliarder kroner til halvannen prosent rente.

SVENSK STATSLEDER: Kong Carl Gustavs Sverige låner penger av det norske Oljefondet og betaler mindre tilbake enn de tok opp i lån. Her sammen med sin kone, dronning Silvia, under et idrettsarrangement.

Bjørn S. Delebekk
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Tar du en tur til Sverige, kan du ha grunn til å føle deg litt snurt.

For ikke bare gjør den svake norske kronen at grensehandelen er blitt mindre gunstig. Den svenske stat får også lån fra vår felles sparebøsse, men betaler litt mindre tilbake enn de opprinnelig fikk i lån når lånet forfaller.

Og vi har selv bestemt oss for at det skal være slik.

For de politikerne vi har valgt inn på Stortinget og regjeringen, som utgår av Stortinget, har bestemt at Oljefondet skal ha en betydelig andel av Oljefondets midler plassert i obligasjoner og andre rentebærende papirer.

70 prosent i statspapirer

Politikerne har i tillegg bestemt av 70 prosent av pengene som plasseres i rentebærende papirer som er utstedt av stater eller statlige institusjoner.

Stater betaler imidlertid svært lav rente, om noen, for tiden.

Les også

Kun to ganger har Oljefondet tapt mer enn i 3. kvartal

Det betyr at Oljefondets renteportefølje på i alt 2.620 milliarder kroner, altså nesten 40 prosent av alle pengene som står i oljefondet, har en total gjennomsnittlig rente på rundt 1,5 prosent.

Og den renten er for alle praktiske formål bundet i over seks år.

Det opplyste nestleder Trond Grande i Oljefondet på pressekonferansen hvor regnskapet for tredje kvartal ble presentert.

– Har dere plassert penger til negativ rente?

– Ja, det har vi. I flere av de europeiske obligasjonsmarkedene så får vi negativ rente. Både Sveits, Danmark og Sverige har negativ rente, sier Grande til E24.

– Foretar dere nyinvesteringer med negativ rente?

– Ja, det foretas også nye plasseringer til negativ rente.

Ørsmå renteprosenter

Ifølge Bloomberg har en betydelig andel av eurosonens statsobligasjoner negativ rente. Gjennomsnittlig avkastning på obligasjonslånene på til sammen 6.400 dollar som inngår i Bloomberg Eurozone Sovereign Bond Index var mandag 0,6434 prosent.

Les også

Slutter å spare neste år

Men hele fem prosent av obligasjonene handles nå til en avkastning som ligger under den europeiske sentralbankens innskuddsrente, som nå er på minus 0,3 prosent.

Jo kortere løpetiden er, jo hyppigere og større er den negative renten.

I eurosonen må man i mange tilfeller opp i løpetider på opp mot ti år for i det hele tatt å få positiv rente på en investering i statsobligasjoner. Altså langt lengre løpetid enn Oljefondets gjennomsnittlige løpetid på vel seks år.

Kort løpetid

Oljefondet har valgt å ha en kortere løpetid på sine renteinvesteringer enn i indeksene de selv sammenligner seg med. Det er en av forklaringene på at avkastningen på renteporteføljen var svakere i tredje kvartal enn indeksen fondet sammenligner seg med.

Les også

Oljefondssjefen: – Til syvende og sist må vi investere i risiko

Det betyr også at fondet har en uforholdsmessig større andel av sin renteportefølje i investeringer som gir negativ avkastning for tiden.

– Hvorfor har dere valgt å ha lavere løpetid på renteporteføljen?

– Grunnen til at vi har hatt en lavere løpetid er jo at det har vært en forventning blant våre folk om at på sikt så vil vi få et rentenivå som er noe høyere slik at vi kan gjøre det noe bedre dersom vi ikke låser renten for langt ned i veien.

Les også

Kvittet seg med Lehman-tap natten før konkurs

Les også

Jensen kan måtte slå hull på sparegrisen

Les også

Oljefondet om Kina-uroen: – Det skaper usikkerhet

Publisert:

Flere artikler

  1. Minusrente-rekord for Oljefondet

  2. Oljefondet har plassert 368,5 milliarder kroner til negativ rente

  3. Kun to ganger har Oljefondet tapt mer enn i 3. kvartal

  4. Annonsørinnhold

  5. Foretrekker statsgjeld i dollar, euro og pund: Oljefondet vil droppe valutaer

  6. Danskene kaller det «vanvittig»: Flere og flere stater får betalt for å låne penger