- Jeg blir aldri noen lykkelig mann

BODØ (VG) Sveriges rockestjerne Ulf Lundell føler seg rotløs, rastløs og hjemløs. Hadde det ikke vært for musikken, ville han gått under.

  • Øyvind Henriksen
Publisert:,

VG møtte en pratsom Ulf Lundell som åpenhjertig og ærlig fortalte om et tøft liv.

- Det har vært skilsmisse, drikking og alkoholisme gjennom min karriere. Du blir ingen folkehelt av det, innrømmet han til tross for at hans siste album, «I vinterland», solgte 110 000 eksemplarer i Sverige.

Den kjente rockeren, som hverken har røkt eller drukket på ni år, gikk så langt som å takke karrieren for at han fremdeles lever:

- Jeg hadde ikke vært her hvis jeg ikke hadde gjort det jeg gjør, sa han alvorlig. - Jeg tror alle de som driver med dette, er rotløse, rastløse, hjemløse outsidere.

- Hvordan har du det i dag?

- Jeg har innsett at jeg aldri blir noen lykkelig mann. Det er bare biter av dagen som kan minne om lykke.

Lengter til 60-tallet

Men Uffe har hatt det bedre. Når han ser tilbake på 60-70-tallet, synes han livet var fint.

- Jeg trives mye bedre i progressive perioder. Vi som var i paradis da, kan aldri finne hjem igjen. Siden den gang har det bare vært gråvær, sier den radikale 51-åringen poetisk.

For et par år siden ble Uffe beskyldt av en svensk kvinnelig journalist for å skrive låter som var onaniobjekt for middelaldrende menn. Han besvarte dette med et spydig brev til journalisten. Brevet ble senere publisert i boken «Fittstim», og Ulf Lundell gjorde seg til uvenn med feministene. Selv føler 51-åringen at han ble utsatt for janteloven i Sverige.

- Etter det forsvant mye av den naiviteten og feminismen jeg hadde fra 70-tallet. Det var bra på en måte, for jeg våknet skikkelig opp, forteller han. - Men det som var morsomt, fortsetter han, - er at jeg på det tidspunktet var sammen med en ung kvinne som avskydde feminister og kalte dem karrierister. Det var jeg som var feministen i forholdet. I ettertid skjønte jeg at hun hadde rett hele tiden.

- Er dere fremdeles kjærester?

- Nei, i dag er jeg single.

- Skal du gjøre noe med det?

- Da må jeg først finne ut hva jeg vil her i livet. Når du er i et forhold, er det mange turbulente krefter i sving, og da må jeg vite hva jeg skal gjøre med de kreftene.

Hele sommeren har Ulf Lundell vært opptatt med turnering i Sverige. Han skal fremdeles ha fem konserter til før han er i mål. Det blir likevel litt knapp tid for ham å få ferdig et nytt album før jul, slik som han har pleid de siste årene.

- Det drøyer nok et år før neste album kommer. Men jeg må nok forandre litt kurs da, for jeg kan ikke spille den musikken jeg gjør nå når jeg blir 60, sier han.

Ulf Lundell er likevel svært hemmelighetsfull når det gjelder hva fansen kan vente seg.

- Men det blir ikke akustisk, avslører han.

Elsker og hater Sverige

- Du har sagt at livet først begynner når en er 50 år. Planlegger du å gjøre alvor av planene om å flytte fra Sverige nå?

- Jeg vet ikke. Det er ikke så lett å flytte ut selv om jeg har mange gode grunner til å gjøre det.

- Som hva da?

- Jeg ville blant annet sluppet å være en offentlig person. Men mitt forhold til Sverige er som et ekteskap; jeg både elsker og hater det.

- Du har snakket om å kjøpe deg hus i Harstad. Hva skjer med de planene?

- Det skulle jeg ikke ha noe imot. Når jeg kommer opp hit, får alt en annen dimensjon. Det er vilt og storslagent. Kanskje om ti år, hvis jeg er gift og har fått flere barn, sier trebarnsfaren lattermildt.

I kveld spiller rockestjernen for fansen i Nordland, og han lover å ta publikum med ut på en reise som varer i over tre timer. Hvis de vil.

- De må være med på min reise. Blir de med, så kan dette bli kjempebra, lover han.

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Popikonet gjorde 55 millioner dollar på obligasjoner

  2. Kongen av pop er død

  3. Må kvinner være vakre?

  4. Annonsørinnhold

  5. Derfor er Norge fortsatt best for disse svenskene

  6. Svenske velgere skriver historie