ESA sier de vil reagere på reversering av taxireformen
Arbeiderpartiet og Senterpartiet kan møte EØS-motstand om de vil reversere taxireformen etter høstens valg. – Vi har sett politiske løsninger på slike problemer tidligere, sier Ap-topp.
Etter taxireformen i 2020 har Norge sett en eksplosiv vekst i antall taxiløyver, samt mange nye utenlandske taxiselskap på markedet.
Utviklingen har fått politikere fra blant annet Arbeiderpartiet og Senterpartiet til å reagere. Begge partiene sier de vil reversere deler av reformen om de vinner valget til høsten.
Noe som kan sette kjepper i hjulene for AP og SP er at det gamle systemet var i strid med EØS-regelverket (se faktaboks over). Det sa i hvert fall Eftas overvåkningsorgan ESA, som sendte en grunngitt uttalelse til Norge for å be dem ta stilling til reglene. Tre år etter dette gjennomførte regjeringen taxireformen.
Nå sier ESA at de vil vurdere om eventuelle nye taxi-regler oppfyller kravene i EØS-avtalen, hvis Norge innfører endringer.
– Om reglene i Norge skulle endres tilbake til det som gjaldt da ESA leverte sin grunngitte uttalelse, så tilsier uttalelsen at ESA vil se på det som EØS-regelbrudd, skriver kommunikasjonsrådgiver Stefania Reynisdottir til E24.
Mener det finnes en politisk løsning med ESA
Bjørnar Skjæran, nestleder i Arbeiderpartiet, har uttrykt at han er bekymret for at useriøse aktører vil ødelegge drosjemarkedet etter reformen. Han har tidligere uttalt at han vil reversere flere av elementene fra 2020-reformen.
– Vi vil gjeninnføre krav om taxisentraler, lys på taket, taksameter og uniformerte sjåfører. Vi vil i gang med dette løpet av de første 100 dagene, siden det haster om vi skal rekke å redde taxinæringen før det går helt gæli, sier han til E24.
Er det mulig å gjennomføre uten å ende i konflikt med EØS-reglene om fri etablering?
– Ja vi har sett tidligere at en kan ha politiske løsninger på slike problemer. Det skal være mulig å regulere et marked som dette som ikke fungerer.
– Liberaliseringen av markedet ble ikke gjennomført av høyresiden som følge av EU-press etter at ESA kritiserte reglene. Den har blitt gjennomført som et ideologisk eksperiment, som de bare slapp løs i Norge.
– Viktig å møte forpliktelsene
Regjeringen skrev i september at de ville reformere taxireglene «uavhengig av ESAs uttalelse».
Stortingsrepresentant for Høyre, Peter Frølich, sier han likevel ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen fra arbeiderpartiets nestleder.
– Det var både et politisk ønske fra vår side, siden taximarkedet var ødelagt med monopoltilstander, men det var også merkbart at ESA raslet med sablene i bakgrunnen. Det var viktig å møte forpliktelsene vi har til EØS-samarbeidet, sier Frølich til E24 om reformen fra november.
– Reverseres reformen vil det bli et mageplask for venstresiden. Det er en håpløs ting å gjøre. Med en reversering hever de seg over et europeisk samarbeid, de erklærer krig mot forbrukeren og de lover noe de ikke har mulighet til å gjøre.
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Tidligere taxisjåfør reagerer på rødgrønn kritikk av ny reform: Mener Vedum støtter etablerte privilegerte drosjeeiere
Vedum reagerer på eksplosjon i antall taxiløyver: – Ødelagt hverdagen til tusenvis av sjåfører
Eksplosiv vekst i nye taxiløyver i Oslo: – Det er helt katastrofe
Ap vil reversere taxireform
SV krever reversering av taxireformen