Pridesponsor avlyser markeringer

Petter Stordalen-eide Nordic Choice Hotels er hovedsponsor for Oslo Pride. Etter masseskytingen avlyser hotellkjeden alle planlagte markeringer.

Petter Stordalen
Publisert:

– Vi forholder oss til rådene fra Oslo Pride og politiet. Derfor er også pridemarkeringene på hotellene våre avlyst, sier Stordalen til E24 via sin rådgiver.

Han varsler samtidig at det kommer en markering på et senere tidspunkt.

– Det vi er helt sikre på, er at vi skal komme sterkere tilbake med en verdig markering når tiden er inne for det. Og vi skal alltid stå opp for verdiene våre, sier han videre.

Hotell-eieren har lagt ut et innlegg på Instagram hvor han skriver:

«I dag hadde vi gleda oss til å feire kjærligheten og mangfoldet, vi hadde gleda oss til å feire verdiene våre og flokken vår. I stedet våkner vi til dypt tragiske nyheter, og nå strekker ikke ordene til. Våre tanker går til alle som er rammet.»

Masseskyting

Natt til lørdag 25. juni ble det løsnet skudd ved utestedene Per på hjørnet og puben London pub i Oslo. Skytingen startet i 01.15-tida, og mannen ble pågrepet av politiet klokken 1.19.

To personer er drept og ti er alvorlig skadd. Ytterligere elleve er lettere skadd, opplyste politiet lørdag formiddag.

Pride-paraden, som skulle avholdes lørdag, ble avlyst som følge av skytingen. Det samme ble Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride. Avlysningen skjedde etter råd og tydelig anbefaling fra politiet. Likevel oppsto det et spontant tog i Oslos gater.

42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Han er norsk statsborger med iransk bakgrunn og er kjent for politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra før.

Terrorhandling

PST vurderer masseskytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling og har besluttet å heve terrortrusselnivået fra moderat til ekstraordinært.

PST har hatt kjennskap til Matapour siden 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge.

I mai gjennomførte PST samtaler med Matapour og vurderte at han ikke hadde voldsintensjon.

Matapours psykiske helse har vært tema i tidligere rettsprosesser hvor han har vært part. Forsvarer John Christian Elden forventer at det blir gjennomført en judisiell observasjon.

Les også

Zaniar Matapour (42) siktet for terror – var i samtaler med PST i mai

Publisert: