Rødt, SV og Ap åpner for endringer i permitteringsreglene for laksenæringen

Særregler gjør det «gratis» for laksenæringen å permittere ansatte. Det mener Rødt, SV og Arbeiderpartiet at det kanskje bør gjøres noe med. Senterpartiet mener det ikke er riktig tid å gjøre endringer i reglene nå.

VARSEL: For snart to uker siden sendte laksegiganten Salmar ut permitteringsvarsel til 851 ansatte. 748 av dem jobber i slakteri- og fileteringsanlegget her på Frøya i Trøndelag.
Publisert:

Flere store lakseoppdrettsselskaper har den siste tiden sendt ut permitteringsvarsel til flere av sine ansatte.

Normalt må arbeidsgiver betale lønn til permitterte ansatte de første 15 dagene, før staten og Nav tar over. Men særregler gjør at dette ikke gjelder for fiskeforedlingsbedrifter.

Dermed er det lite økonomisk risiko for lakseoppdretterne å permittere ansatte.

Forbundssekretæren i fagforeningen Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), sier at disse særreglene er myntet på den delen av næringen som er avhengig av fangst, og at oppdrettsnæringen har «fulgt med på lasset».

Nå skal NNN vurdere om oppdrettsnæringen skal utelukkes for særreglene om fritak fra lønnsplikt for permitterte.

Les på E24+

Over tusen kan bli permittert: Dette må du vite om laksestriden

Les også

Laksenæringen betaler ikke for permitterte

– Urimelig

Opposisjonspartiene SV og Rødt åpner nå for å gjøre endringer i reglene. Og de får støtte av regjeringspartiet Arbeiderpartiet (Ap) på Stortinget.

– Når vi ser på utviklingene og at permitteringer i næringen skjer meget systematisk over mange år må vi også se på om dagens regelverk bør tilpasses. Arbeiderpartiet er villige til å se på om regelverket bør endres for å tilpasses dagens realiteter i fiskeindustrien, sier fiskeripolitisk talsperson Karianne B. Bråthen i Ap.

Rødt sier de står klare til å danne flertall på Stortinget for en ny og mer rettferdig ordning.

– Når praksis er at mange havbruksselskaper med milliardoverskudd planlegger permitteringer lang tid i forveien, er det urimelig at de skal nyte godt av særregler som gjør at de kan velte alle kostnadene for sitt eget arbeidsfolk over på felleskassen i permitteringsperioden, sier stortingsrepresentant Geir Jørgensen (R).

Les også

748 Salmar-ansatte på Frøya kastet ut i uvisse: – Vi er mange som er redde

– Opplagt lett å gripe til

Også Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener det kan være problematisk at også oppdrettsnæringen har disse særreglene, og at det er noe som må vurderes.

– Laksenæringens bruk av permitteringer som mottiltak mot varslet lakseskatt ble opplagt lettere å gripe til på grunn av unntaket. Laksenæringen kan sånn sett takke seg selv for ny oppmerksomhet om unntaket er rimelig for dem, sier MDGs Rasmus Hansson.

SPØRSMÅL: SVs nestleder Kirsti Bergstø har sendt skriftlig spørsmål til statsråden og lurer på hvor mye penger staten har brukt på permitteringer i laksenæringen de siste årene.

Tidligere denne uken sendte SVs nestleder Kirsti Bergstø et skriftlig spørsmål til arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) og spurt hvor mye det har kostet staten å betale lønnen til permitterte i oppdrettsnæringen de siste fire årene.

– SV er åpen for endringer, men vil diskutere det nærmere med NNN og næringen før vi konkluderer, sier Bergstø.

Også Venstre er åpne for å se på saken, etter å ha fått innspill fra berørte parter.

Les også

Advokat om laksepermitteringer: – Setter et stort spørsmålstegn ved om dette er lovlig

Ønsker ikke å se på endringer nå

Regjeringspartiet Senterpartiet, med nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité Per Olaf Lundteigen, mener argumentasjonen til forbundssekretæren i NNN er god, men at det ikke er riktig å gjøre endringer i dette regelverket nå.

– Nå har det blitt fokus på fiskeforedling og lønnsomheten av det. Da er det ikke grunn til å ta ut et element uten å se alt i sammenheng. I stedet må vi gjøre et krafttak for å styrke lønnsomheten for foredling av fisk i Norge, sier Lundteigen.

LØNNSOMHET: Nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, Per Olaf Lundteigen (Sp), mener at man må se på lønnsomheten i fiskeforedlingsindustrien i Norge under ett.

Nøyaktig hvordan dette skal gjøres, er ikke Lundteigen sikker på. Men at det må bli enda mer attraktivt for eiere å foredle fisk i Norge og at lønns- og arbeidsvilkårene må opp, er han sikker på.

– Islendingene har et system som gjør at det lønner seg å foredle fisken på Island i stedet for å eksportere den hel. Det må være sterkere kobling mellom sjø og land, kanskje et kvotemessig fortrinn for de som foredler i Norge i stedet for å sende den ut, sier Lundteigen.

Les på E24+

Sjeføkonom avviser grunnen til permitteringer i laks

Høyre og Frp ønsker ikke å gjøre endringer i særreglene for oppdrettsnæringen nå.

– Det er nok usikkerhet langs kysten nå, dette er ikke tiden for enda flere endringer. Det er verdt å minne om at det er strenge vilkår for å kunne gå til faktiske permitteringer av ansatte allerede, sier nestleder og arbeidspolitisk talsperson Henrik Asheim (H).

Les på E24+

Laksenæringen: Store overskudd og permitteringer samtidig. Hva skjer?

Publisert: