Industri Energi-sjef: – Dette lukter politisk hestehandel

Regjeringen vil at Oljefondet skal selge oljeaksjer verd om lag 66 milliarder kroner. Lederen for Industri Energi sier at de likevel signaliserer at de har stor tro på næringen.

Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix
  • Sigrid Moe
  • Nina Tuv
Publisert: Publisert:

– Jeg nekter å tro at Høyre og FRP egentlig syntes dette er en klok idé. Dette minner om en god gammeldags politisk hestehandel, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi, som er fagforbundet for ansatte innen olje- gass og landindustri.

Fredag offentliggjorde regjeringen sin avgjørelse om at Oljefondet skal selge seg ut av oppstrømsselskaper for å redusere samlet oljeprisrisiko for norsk økonomi.

Oppstrømsselskaper er selskaper som driver aktivt med leting og produksjon, noe som tilsvarer om lag 20 prosent av aksjene Norges Bank opprinnelig foreslo å selge fondet ut av.

Les også

Regjeringen har bestemt seg: Oljefondet bør selge oljeaksjene

– Delseier

Oljefondet er investert i olje- og gasselskaper for rundt 320 milliarder kroner. Nå må aksjer for omtrent 66 milliarder kroner selges.

– At regjeringen beholder aksjene i nedstrømsselskaper er jo et klart signal om at de har stor tro på næringens lønnsomhet i tiden fremover, sier Alfheim.

WWF Verdens naturfond kaller avgjørelsen en delseier.

– Oljefondet vil fortsatt være investert i store olje- og gasselskaper med høy klimarisiko. Farten på omstillingen i disse selskapene blir viktig både for Norges og fondets klimarisiko, sier generalsekretær Bård Vegar Solhjell i en e-post.

Bård Vegard Solhjell i WWF.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Fornuftig

Arbeiderpartiet mener at regjeringens beslutning er fornuftig.

– Olje- og gassaksjer har hatt en betydelig lavere avkastning enn det brede aksjemarkedet i perioder med fallende oljepriser. Uten disse aksjene kan vi forvente at avkastningen i pensjonsfondets blir høyere fremover enn om fondet hadde beholdt slike aksjer, sier stortingsrepresentant Svein Roald Hansen fra Arbeiderpartiet. Han sitter blant annet i finanskomiteen.

Les på E24+

Trumps handelsunderskudd betyr at USA går veldig bra

Storebrands konserndirektør for kapitalforvaltning, Jan Erik Saugestad, synes også regjeringens beslutning er klok.

– Her har regjeringen tatt en fornuftig og fremoverlent beslutning. Vi har vært svært tydelige i våre råd, og i vårt høringssvar til Regjeringen. Ved å ta olje – og gassaksjer ut av Oljefondets referanseindeks, blir eksponeringen statens formue har mot en enkelt sektor klart mindre. Nå er myndighetene sikret at ikke for mange egg legges i samme kurv, sier Saugestad i en pressemelding.

Fordeling

– Et grunnleggende prinsipp innen finans er å fordele investeringer utover slik at en ikke blir spesielt sårbar mot en sektor eller industri. Dette handler om Norges totale formue, som har en høy eksponering mot olje. Med dette som bakteppe har den totale eksponeringen gjort oss som arbeidstagere, pensjonssparere og borgere svært sårbare for svingninger i oljeprisen, legger Saugestad til.

Miljøpartiet de Grønnes nasjonale talsperson Arild Hermstad håper at regjeringen ser den samme risikoen for arbeidsplasser i oljenæringen som de snakker om at det er for aksjer i oljesektoren.

– Det er inkonsistent å satse på olje- og gassproduksjon om man mener det er for risikabelt å investering i næringen, sier Hermstad.

– Finansministerens beskjed er at vi ikke kommer til å tjene penger på olje og gass i fremtiden. Da er det rart at vi fortsatt fører en petroleumspolitikk som har det som underliggende premiss at vi skal gjøre nettopp dette. Om regjeringen vil være konsekvent må vi ta steget videre og fase ut olje- og gassproduksjonen, legger han til.

Publisert:

Flere artikler

  1. Skal Oljefondet selge oljeaksjene? I dag kommer regjeringens dom

  2. Regjeringen har bestemt seg: Oljefondet bør selge oljeaksjer

  3. Når regjeringens rotete oljebudskap koster milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. Storebrand om olje-lobbyisme mot klimakrav: – Kan ikke få trenere

  6. Disse milliardpostene må Oljefondet selge