Venstre tar æren for nedsalg i olje og gass

Venstre har vært avgjørende for at regjeringen ble enige om å selge oljefondets aksjer i olje og gasselskaper, mener partiledelsen.

Venstres ledertrio Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og Terje Breivik (t.v.) før landsmøtet på Hell fredag.
Publisert: Publisert:

– Nå er det riktignok hele regjeringen som står bak, men det er klart at Venstre har vært viktig for at regjeringen ble enige om at dette er riktig å gjøre, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen til NTB.

Nyheten som finansminister Siv Jensen kom med rett før åpningen av landsmøtet til Venstre på Hell i Trøndelag, er kjærkommen for det kriserammede partiet. Venstre trenger sårt noen seire og muligheter til å vise fram sine gjennomslag i regjeringssamarbeidet.

Les også

Regjeringen har bestemt seg: Oljefondet bør selge oljeaksjene

Derfor ble den tilsynelatende godt timede nyheten om at Statens pensjonsfond utland skal ut av selskaper som kun driver med leting og produksjon av olje og gass, grepet begjærlig.

– Ikke uten Venstre

Partileder Trine Skei Grande hevder Venstres deltakelse i regjeringen var avgjørende for at beslutningen i det hele tatt ble fattet.

Les også

Industri Energi-sjef: – Dette lukter politisk hestehandel

– Dette hadde ikke skjedd uten Venstre, sier hun til Dagens Næringsliv.

Finansminister Siv Jensen (Frp) fastslår imidlertid at beslutningen om å trekke oljefondet ut av rene produksjons- og leteselskaper har en utelukkende finansiell begrunnelse. Hun understreket på en pressekonferanse fredag at beslutningen ikke har noen klimapolitisk begrunnelse, selv om klimarisiko er vesentlig i et finansielt perspektiv.

– Blir lagt merke til

Elvestuen er likevel mest opptatt av den klimapolitiske betydningen av beslutningen.

– Dette er den viktigste klimabeslutningen vi er blitt enige om som en del av regjeringen, sier han, og sikter til bjellesau-effekten internasjonalt av oljefondets investeringsstrategi.

Les også

Her er listen over 134 selskaper Oljefondet skal selge seg ut av

– Beslutningen vil bli lagt merke til, på samme måte som da vi trakk fondet ut av kullselskapene, sier han.

– Det er et tydelig signal til verden om at vi skal over i en fornybar framtid, og at vi ikke lenger har vilje til å investere i de rene lete- og produksjonsselskapene. Det er med på å redusere Norges risiko for oljeavhengighet, men det er bare en del av det. Det andre er det vi sier til verden, sier han.

Les også

EU advarer: – USA truer det globale handelssystemet

Les også

SSB spår oljepengebruk på ned mot to prosent: Får hjelp av Oljefondets vekst

Les også

SSB kutter renteprognosen – venter færre hevinger enn tidligere

Publisert: