Nordea-strateg etter brexit-kjennelse: – Usikkerheten er tilbake

Brexit-avgjørelsen i britisk høyesterett skaper usikkerhet om veien videre, mener Nordea-strateg.

HVA VIL DE GJØRE? De britiske parlamentarikerne kan endre brexit-kursen. Her ser vi soloppgang over parlamentet dagen etter folkeavstemningen, sankthansaften i fjor. Statuen av Sir Winston Churchill i forgrunnen.

Foto: Daniel Leal-olivas AFP
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

Tirsdagens avgjørelse i britisk høyesterett gikk som mange på forhånd hadde ventet.

Åtte av elleve dommere var enige om at statsminister Theresa May ikke kan utløse artikkel 50 uten å først få en godkjenning i parlamentet. Tre av dommerne tok dissens.

Til tross for at avgjørelsen var lite overraskende, førte den til store svingninger i pundkursen.

E24 Aksjelive: Følg utviklingen i pundet her

Ifølge Nordea-strateg Ingvild Borgen Gjerde er usikkerheten tilbake på bordet.

– Det er usikkerhet knyttet til hva slags exitstrategi som vil bli brukt, når artikkel 50 vil bli trigget, og så videre, sier hun til E24.

– Den usikkerheten som May på mange måter fjernet med talen sin for en uke siden og som var grunnen til at pundet stryket seg til tross for signalene om «hard brexit», er nå tilbake.

Strategien i fare

Ingvild Borgen Gjerde, strateg i Nordea.

Foto: Nordea

– Dersom de ikke hadde avvist anken, var det fortsatt ventet at regjeringen ville la parlamentet stemme over saken, fordi man venter at parlamentet, til tross for at et flertall av medlemmene er mot brexit, aldri ville stemt mot folket, sier Nordea-strategen.

Både opposisjonspartiet Labour og kritikere i Mays eget parti har uttalt at de ikke vil motsette seg folkets vilje ved å forsøke å hindre en brexit.

Men rettsavgjørelsen kan gi dem mulighet til å dreie prosessen mot en mykere variant.

– Det mest interessante er hva dette innebærer for utmeldingsstrategien. Dette kan bidra til at regjeringen må legge frem forslag til en fremtidig avtale som er litt mindre «hard», for å sikre godkjenning i parlamentet. Det er grunnen til at pundet styrket seg umiddelbart etter avgjørelsen, sier Borgen Gjerde.

May: – Endrer ingen ting

Les også

UiO-forsker om Mays brexit-plan: – Hun får det til å høres forbløffende enkelt ut

Statsminister Theresa May har lovet at hun skal utløse artikkel 50 i EUs Lisboa-traktat innen utgangen av mars. Dette setter i gang to år med forhandlinger med EU om en ny tilknytning. Storbritannia er ute av unionen i 2019.

Da May i forrige uke la frem sin brexit-plan, var hun tydelig på at Storbritannia skal helt ut av EUs indre marked, noe som har blitt betegnet som en «hard brexit». Hun slo også fast at ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale.

Etter avgjørelsen sier hun, via en talsperson, at ingen ting er endret.

– Det britiske folket stemte for å forlate EU, og regjeringen vil levere med å utløse artikkel 50 som planlagt i mars. Dagens kjennelse endrer ingen ting, sier hun, ifølge BBC.

May har likevel kjempet for å holde kontrollen med brexit-prosessen selv.

Ifølge førstelektor i statsvitenskap ved UIO, Øivind Bratberg, vil kjennelsen føre til en heftig debatt, noe May har grunn til å frykte.

– Jeg tror hun er redd for alt av potensiell debatt og splid. Hun har et veldig snevert parlamentsflertall og stor uenighet i eget parti. Derfor har hun behov for å holde regjeringen i kontroll i prosessen, som er både kompleks og kontroversiell, uttalte han til E24 før kjennelsen, og la til:

– Hun har alt å tape på en åpen politisk debatt.

I VINDEN: Statsminister Theresa May på vei ut av døren i nummer 10 Downing Street.

Foto: Frank Augstein AP

Skottene vil stemme

Blant parlamentets tydeligste motstanderne av en brexit, er det skotske nasjonalistpartiet SNP. Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon planlegger å la det skotske parlamentet stemme over artikkel 50, selv om høyesterett ikke mener skottene kan legge ned veto i denne saken, skriver The Guardian.

Les også

May vil utnytte brexit: Gir staten større rolle i britisk industri

Liberaldemokratene som inntil for to år siden satt i regjering i Storbritannia, sier de vil stemme mot artikkel 50 med mindre regjeringen godtar at det holdes en ny folkeavstemning om den endelige avtalen.

– Jeg er glad for dagens avgjørelse. Men denne saken dreide seg aldri om jus, men om å gi folk en stemme i det som skal skje, sier partileder Tim Farron.

Labour-leder Jeremy Corbyn er mer tilbakeholden, men sier partiet vil forsøke seg på et tillegg til lovteksten som skal hindre at Storbritannia blir et skatteparadis.

– Labour vil forsøke å bygge inn prinsippene om full, tollfri tilgang til EUs indre marked og opprettholde arbeidernes rettigheter, sosiale rettigheter og miljøsikkerheten.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Britisk høyesterett: Brexit-avgjørelsen må tas i parlamentet

  2. – May har alt å tape på en åpen debatt

  3. May legger fram brexit-strategi

  4. Annonsørinnhold

  5. Pundfall etter rykter om ny skotsk folkeavstemning

  6. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia