Euroen på sitt svakeste på 11 år i forkant av ESB-møte

Er nå utsikter til et lavrenteregime i eurosonen ut 2018 mener valutastrateg Magne Østnor, som tror på en videre svekkelse i euroen.

TROR PÅ FORTSATT SVAK EURO: Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets tror euroen vil trende svakere i tiden som kommer. Akkurat hvordan valutaen reagerer på hva det ESB legger frem i dag er imidlertid «veldig vanskelig å si».

DNB
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

I forkant av det som kan bli et historisk rentemøte i ESB torsdag ettermiddag holder euroen seg på de svakeste nivåene mot dollaren på 11 år. Du må nå gi 0,863 euro for en dollar, en liten innhenting fra fredagens bunnivå på 0,87, men man må fortsatt tilbake til høsten 2003 og tidligere for å finne euroen svakere i forhold til sin viktigste motpart.

– Euroen har svekket seg på den stadig mer ekspansive pengepolitikken fra ESB, som nå har gått over til det ekstreme da de nå høyst sannsynlig legger kvantitative lettelser på bordet i dag, sier valutaanalytiker i DNB Markets, Magne Østnor, til E24.

De siste ryktene skal ha det til at sentralbanksjef Mario Draghi i dag vil varsle om at ESB vil starte kjøpe av statsgjeld i eurosonen med en takt på ikke mindre enn 50 milliarder euro i måneden.

Går i hver sin retning

Draghi håper med dette å presse ned rentene på statsgjelden (skaper mer etterspørsel etter statsobligasjoner) og det vil jo også komme nye 50 milliarder euro i måneden inn i økonomien – noe som kan bidra til at den økonomiske aktiviteten øker og at inflasjonen, som er ESBs styringsmandat, tar seg opp igjen.

Les også

Bankene har satt inn 514 milliarder på Draghis dyre brukskonto

Det er imidlertid bare den ene halvdelen av forklaringen på at euroen nå er meget svak mot dollaren. Den andre halvdelen er at den amerikanske økonomien nå går bra og det er ganske sannsynlig med en renteoppgang i USA innen sommeren.

Det at de to økonomiene går i nærmest hver sin retning og har fullstendig motsatte renteutsikter, er årsaken til at euroen presses ned mot dollaren.

Forholdet mellom Storbritannia, som har svingt seg opp, og eurosonen er også noe av det samme, selv om effekten her ikke er like sterk. Der må man nå gi 1,30 euro for ett pund, så svak har ikke euroen vært siden våren 2008.

Euroen kan holde seg svak lenge

Og dette kan også vare en god stund ifølge Østnor.

– Vi tror på en svakere euro og lave renter i eurosonen ut 2018, på bakgrunn av at spriket mellom land som går bra og ikke går bra bare vil bli større. Vi tror euroen vil svekke seg mot flere av sine motparter også den norske kronen.

Euroen er per nå ikke spesielt svak mot kronen, da utsiktene til en svekket norsk økonomi og rentekutt har lagt press på den norske valutaen.

Les også

– ESB vil aldri innrømme det, men de er tvunget til å gjøre noe

Du må nå ut med 8,83 kroner for en euro. I noen desemberdager i fjor ble kronen dumpet kraftig parallelt med oljeprisfallet og da måtte man faktisk ut med 9,89 kroner for en euro (16. desember).

- Vil unngå det for enhver pris

Østnor peker på at man har en gjenhenting i Europa for øyeblikket, men at denne er svak, samtidig som at inflasjonen og ikke minst inflasjonsforventningene faller til stadig lavere nivåer.

Inflasjonen, eller prisveksten, er målet ESB styrer etter. Denne bør ifølge sentralbanken ligge på opp under, men lavere, enn to prosent.

– De vil for enhver pris unngå prisnedgang, fordi det motiverer folk til å vente med innkjøp av varer, på forventning om at disse blir billigere i fremtiden og det lønner seg heller å spare. Aktiviteten synker da videre.

Les også

Draghi med grønt lys for kjøp av statsgjeld

Prisveksten for eurosonen viste seg faktisk å være negativ i desember 2014 sammenlignet med desember 2013.

Én svale gjør som kjent ingen sommer. For at det virkelig skal kunne kalles deflasjon må man ha vedvarende prisfall i flere euroland.

Det er flere årsaker til den lave prisveksten, noen effekter kan man argumentere for er positive som lavere oljepriser, mens en annen og kanskje ikke like hyggelig årsak er at landene prøver å gjenopprette sin konkurranseevne ved å senke prisen på varer de produserer – da må også lønninger ned.

Les også

– Skal Tyskland overkjøres, er det høflig å nøle litt først

Les også

Her fattes årets viktigste beslutning

Les også

Sjeføkonom mener Draghi kan gi deg eiendomsskatt

Flere artikler

  1. Eksperter om ESB-tiltak: Kan være bra for nordmenns Europa-ferie

  2. – Klassisk short-covering

  3. Euroen på vei ned:
    - Dette kan føre til et bredt fall

  4. Annonsørinnhold

  5. Buffett: Ikke så ille om Hellas går ut av euroen

  6. – Draghi kan handle med ord