Stenger ned store deler av det offentlige: – Vi er i en krise

Oslo kommune utvider tiltak for å stoppe spredning av coronaviruset, og stenger ned offentlige tilbud.

 • Carina Hunshamar
 • Ole Løkkevik
 • Frank Ertesvåg
 • Eirik Røsvik
Publisert:

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo møtte pressen torsdag.

– Vi er i en krise, sa han og fremla deretter kommunens krisetiltak som nå iverksettes.

Alle barneskoler og barnehager i Oslo stenges fra og med mandag, mens ungdomsskoler og videregående skoler stenges fra og med i morgen.

I førsteomgang holdes skolene stengt i 14 dager.

Foreldre med barn i barnehage og barneskole oppfordres til å holde barn hjemme fra og med fredag, dersom det er mulig.

– Vi jobber med å sikre at samfunnskritisk personell med små barn kan fortsette å jobbe. Blant annet ved å utarbeide et tilbud om barnepass, sier Johansen.

Samfunnskritisk personell vil blant annet si personell i helsevesenet, brannberedskap, vann, avløp, renovasjon og strøm, forklarer han.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/16152

Forbyr arrangementer med mer enn 50 personer

– I tillegg vil vi skjerpe kravet vi innførte til størrelsen av arrangementer i går. Nå blir alle arrangementer med mer enn 50 deltagere forbudt i Oslo, sier Johansen.

Også biblioteker, offentlige svømmehaller og bad, offentlige idrettsanlegg og museer blir stengt, forteller byrådslederen.

– Innbyggerne skal være trygge på at vi tar dette på alvor, sier Johansen.

Det er også innført besøksrestriksjoner på alle Oslos langtidshjem og helsehus.

Alle de 53.000 ansatte i Oslo kommune skal jobbe hjemmefra så langt det er mulig. Kun personell som er samfunnskritisk skal gå på jobb, påpeker Johansen.

Byrådslederen råder innbyggerne til å ta dette på alvor.

– Dette er ikke en øvelse. Dette er en krise.

– Hva er det beste rådet til innbyggerne i Oslo nå?

– Hindre smitte, følg de rådene dere får. Vær Varsom. Følg de hygieniske råd for håndvask. Ta vare på dine nærmeste og dine slektninger. Følg rådene, fordi du selv er en potensiell smittekilde. Du har selv et stort ansvar. Tenk at du skal yte solidaritet med folk som kan bli alvorlig syke. Folk med hjerteproblemer, kols og så videre, sier han til VG.

Støtter byrådets tiltak

Hallstein Bjercke i opposisjonspartiet Venstre i Oslo bystyre, stiller seg bak de nye og omfattende tiltakene fra byrådet i Oslo.

– Vi fikk en gjennomgang av det meste av dette onsdag. Jeg tok ordet og sa at når vi er i en krisesituasjon som nå på beredskapsnivå 3, så er det viktig at vi alle stiller oss bak de tiltakene byrådet gjennomfører. Jeg har full tillit til at byrådet i denne situasjonen gjør det de mener er rett for Oslo, sier Bjercke til VG.

Han understreker at den situasjonen hovedstaden og landet nå er oppe i – ikke er riktig tid for ris og ros – men for tillit til at tiltak som skal gjennomføres baserer seg på faglige råd.

– Evaluering får vi komme tilbake til senere, legger Bjercke til. Han advarer mot å bruke situasjonen til politisk vinning på noen måte.

– Jeg har lite til overs for opposisjonspolitikere både nasjonalt og lokalt som prøver å slå politisk mynt på krisehåndtering mens vi står midt i krisen. Det er utidig og uansvarlig, sier Bjercke til VG.

Også Senterpartiet støtter tiltakene fra Oslobyrådet.

– Oslo kommune gjør det de skal. Det å gjøre slike inngrep kommunen nå setter i verk er litt av begrunnelsen for at en har et delegert ansvar for smittevernberedskap i kommunene. Tiltakene de setter i verk er veldig gode og forståelige, selv om de er drastiske, sier Kjersti Toppe, helsepolitisk talskvinne i Senterpartiet.

Audun Lysbakken (SV) er positiv til grepene Oslo nå tar.

– Det er viktig at alle bidrar til å hindre spredning av smitte, og disse grepene viser at Oslo tar situasjonen på alvor.

– Samtidig er det viktig at regjeringen nå vil være tydelig overfor dem som må være hjemme fra jobb, og blir bekymret for økonomien, om at de skal sikres inntekt.

Utvider tiltak på kollektivtrafikken

Torsdag utvidet også Ruter sine tiltak for kollektivtrafikken i hovedstaten. Blant annet med å forsterke renholdsrutinene og at dørene vil bli åpnet av fører ved hver holdeplass. I tillegg blir det ikke mulig med kontaktbetaling om bord.

– Det er viktig for oss å skjerme innbyggerne i Oslo. For å få til dette må vi samtidig holde kollektivtrafikken i gang for at alle som jobber innenfor samfunnskritiske områder kommer seg på jobb, skriver de på sine hjemmesider.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Oslo
 3. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Oslo kommune: Hever beredskapsnivået og forbyr arrangementer

 2. Oslo kommune strammer til coronatiltakene

 3. Oslo forlenger coronatiltakene og stanser fritidsaktiviteter innendørs for barn

 4. Slik blir de skjerpede tiltakene i Oslo

 5. Oslo strammer ytterligere inn