Regjeringen gir flyselskapene klarsignal til å samarbeide

– Til vanlig kan ikke SAS og Norwegian samarbeide om hvem som skal fly hvor, men i denne veldig spesielle situasjonen er det behov for å se bort ifra det for å sikre at vi får varer og personer dit de skal, sier næringsminister Iselin Nybø.

Kampen om luften
 • Eivind Bøe
Publisert:

Regjeringen gir transportbransjen midlertidig unntak fra konkurranselovens forbud mot å samarbeide, som følge av corona-krisen. Flyselskaper som SAS og Norwegian kan dermed nå samarbeide om rutetilbudet.

Det fremgår av en melding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

– Nå gjør vi det som trengs for å sikre at befolkningen får tilgang til de nødvendige varer og tjenestene de trenger. Transportbransjen er blant dem som leverer samfunnskritiske tjenester, og de får derfor unntak fra konkurranseloven de neste tre månedene, sier næringsminister Iselin Nybø i en uttalelse.

– Behov for å se bort fra forbud

Unntaket gjør det mulig å opprettholde særlig person- og godstransporten i Norge, for å sikre innbyggerne tilgang til nødvendige varer og tjenester.

– Det gjør vi for å sikre transporten i lufta, på land og til sjøs på en mest mulig forsvarlig måte under epidemien, sier Nybø.

– Det er klare begrensninger i konkurranseloven for når konkurrenter kan samarbeide, men det er også mulig å innføre unntak hvis vi ser at det kan ha betydning for samfunnskritiske funksjoner. Til vanlig kan ikke SAS og Norwegian samarbeide om hvem som skal fly hvor, men i denne veldig spesielle situasjonen er det behov for å se bort ifra det for å sikre at vi får varer og personer dit de skal, sier Nybø.

Unntaket må ikke gå lenger enn det som er nødvendig, og må være slik at det i størst mulig grad sikrer effektiv ressursbruk og hensynet til forbrukernes interesser, skriver departementet. Konkurransetilsynet må varsles dersom unntaket brukes.

Forskriften skal i første omgang gjelde i tre måneder og trer i kraft med en gang. Dette blir vedtatt i statsråd onsdag.

– Godt grep

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair er positiv til tiltaket.

– Dette er ett meget strategisk godt grep fra næringsdepartementet, nå kan SAS og Norwegian utnytte hverandres kapasitet, som betyr at de kan slå sammen flyruter, uten at det svekker det totale flytilbudet i Norge, i vesentlig grad, skriver Elnæs i en e-post.

Norwegian deltar på et hastemøte på Statsministerens kontor via video onsdag ettermiddag. Parat har bedt om et møte om dagens situasjon for luftfarten.

I tillegg til Parat-lederen og Norwegian, stiller også samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) og næringsminister Iselin Nybø (V).

– Vi ser at svenske og danske myndigheter gikk ut med en solid håndsrekning til SAS i går. Nå må den norske regjeringen komme med noe konkret til både Norwegian og Widerøe, sa Anneli Nyberg, nestleder i Parat før møtet.

Tirsdag ble det kjent at myndighetene i våre naboland gir SAS tre milliarder svenske kroner i lånegarantier.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Aksjelive
 3. Flyselskaper
 4. Iselin Nybø
 5. Fly
 6. Norwegian
 7. Scandinavian Airlines (SAS)

Flere artikler

 1. Flyselskapene får fortsette rutesamarbeidet

 2. Regjeringen vurderer nye tiltak for luftfarten

 3. Flybransjen i krisemøte: Widerøe vil låne en halv milliard med statlig garanti

 4. Regjeringen dropper forbud mot prisdiskriminering i dagligvarehandelen

 5. Parat: – Avhengig av å ha norske selskap i luften etter krisen