SKAGEN-KONFERANSEN: - Dette vil sende verden inn i en depresjon

Morgan Stanleys oljeserviceanalytiker tror at manglende oljetilbud vil presse prisen opp til skadelige nivåer.

ANBEFALER SEISMIKK: Analytiker Ole Slorer mener at blant annet seismikkselskaper vil gjøre det bra fremover.
Publisert:

Nordmannen Ole Slorer leder investeringsbanken Morgan Stanleys oljeserviceteam i New York. Han er rangert som en av verdens beste oljeanalytikere og er invitert til Skagen Fondenes Nyttårskonferanse for å evaluere oljemarkedet og oljeserviceselskaper.

På kort sikt er han svært positiv på oljeserviceselskapenes vegne og ser en kraftig stigning i oljeprisen.

- Oljeprisen vil stige enormt fremover. Du trenger bare å se på tilbud- og etterspørselsiden for å skjønne det, sier Slorer til E24.

Følg oljeprisen med E24 Børs

Manglende tilbud

Han vil ikke røpe kortsiktige eller langsiktige oljeprisestimater, men han mener prisstigningen blir så kraftig at det på lengre sikt kan gjøre stor skade på verdensøkonomien.

- Dette er det som vil hindre ny vekst i verdensøkonomien. Jeg vil gå så langt som å si at det er dette som vil sende verden inn i en ny depresjon, sier Slorer.

Han mener det er lenge til alternative kilder kan lindre den pressede råvaresituasjonen.

- Det kommer an på hvordan man tror verdensøkonomien vil vokse men jeg kan ikke se at alternative kilder vi ha noen betydning over de neste årene, sier Slorer.

Tror ikke på Irak

Slorer mener det er flere grunner til en enorm oljeprisoppgang. Han mener først og fremst tilbudssiden ikke vil innfri.

- Irak står for en tredel av økningen i tilbudet som Opec venter seg. Det er et hav av grunner til at Irak ikke vil innfri her, sier Slorer.

Han og hans kollegaer følger med på 460 oljeutvinningsprosjekter verden over, og dekker alle prosjektene som produserer over 10.000 fat.

- Alle tidligere oljeprosjekter viser at produksjonen faller når 40 prosent av reservene er tatt ut. Du kan bore så mye du vil, men dette er en evig sannhet som ingen kommer utenom.

For optimistisk

- Vi mener estimatene fra Opec om Irak og flere andre prosjekter er for optimistiske. Mange oljeselskaper kjøper felt i Irak og lover gull og grønne skoger, men jeg mener man bør sette kritiske spørsmålstegn til hvorvidt disse planene er realistiske, sier Slorer.

Han vil ikke gi spesifikke oljeprisestimater, men ser enorm oppside.

- De 90 millionene fat verden kan produsere daglig i dag, kommer til å skrumpe kraftig fremover samtidig som etterspørselen går opp. Det har vært kraftig oljeprisoppgang de siste tiårene, men ingen produksjonsrespons.

- På kort sikt spiller også det kalde klimaet inn nå. De høye reservene fra USAs i oktober og november har falt, og prisene presses oppover.

Han mener de beste investeringsmulighetene ligger innenfor oljeservice og seismikk.

- De fleste store oljeselskapene er i krise, fordi de har brukt altfor lite penger på å fornye reservene. De har mye catch-up å gjøre, og det vil gjøre seismikkselskapene til en vinner fremover.

- Andre selskaper med kjempepotensial er oljeservicselskaper som Schlumberger. Når det gjelder rigg, supply og tank så er det uhyre viktig å være investert i selskaper som skjønner kapital og kapitalmarkedet. Derfor anbefaler jeg Nordic American og ikke Teekay eller Transocean, sier Slorer.

Les flere saker fra Skagen Fondenes nyttårskonferanse:

Flere nyheter på E24.

Publisert: