OM BOLIGMARKEDET: - Den største boblen noensinne

Økonom Roger Bootle sier at boligmarkedet er den største boblen noensinne.

  • Tor Øyvind Andersen
Publisert:,

Boligprisene verden over er det største finansielle boblen noensinne. Det sier økonom Roger Bootle på Skagen Fondenes nyttårskonferansen onsdag.

Bottle er spesialist på eiendomsmarkedet og har blant annet skrevet ”Death of Inflation”. Han mener at boligprisene i den vestlige verden har vært kraftig overvurdert de seneste årene.

- Vi kan trolig se på det som har skjedd i boligmarkedet som den største boblen i finanshistorien. Jeg vet at det finnes bobler som er mer spektakulære slik som tulipanboblen i Nederland med tanke på oppgang, men hovedforskjellen er at det har dreid seg om mindre markeder, slik at verdiene har vært mindre, sier Bootle.

- Tulipanboblen gjorde ikke noen stor skade for Nederland. Dette dreier seg om boligmarkedet. Den viktigste eiendelen for folk flest. Verdiene er enorme, sier Bootle - som også er fast spaltist i britiske Daily Telegraph.

Les også: Frykter britisk resesjon

- Fremdeles overpriset

Boligprisene verden over har falt kraftig fra toppen for halvannet til to år siden. Bottle peker på at de fremdeles er overpriset sammenlignet med hans favorittparameter: boligpriser sett mot inntekt.

Boligprisene har steget kraftig i Irland det seneste drøye tiåret, og det er også blant landene hvor boligprisene kan falle kraftig enda en tid.

For Norge var boligprisene sett i forhold til inntekt 18 prosent over det langsiktige gjennomsnittet på det meste i følge Bottles tall. Prisfallet er foreløpig bare på 4 prosent, slik at mesteparten av fallet gjenstår før prisene er tilbake til gjennomsnitt.

- Kan falle mer enn likevekstprisen

Bootle innrømmer at man kan forsvare en høyere likevektspris i dag enn tidligere på av lavere rente, demografi, lite bygging av nye boliger. Han peker dog på et viktig motargument.

- Etter den boomen eller boblen vi har hatt i boligmarkedet, hvorfor skal vi forvente at prisene faller tilbake til likevekt, og ikke forbi. Hvorfor skal det ikke falle lavere enn likevektsprisen, spør økonomen.

Han anslår at boligprisene i Europa vil falle med minst 20 prosent, men trolig opp mot 30 prosent i snitt. Også i USA skal boligprisene ytterligere nedover, tror Bootle.

Flere E24-nyheter

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Prismålet er dødt

  2. - Nordmenn lider avstormannsgalskap

  3. Danske økonomer frykternorsk boligboble

  4. Annonsørinnhold

  5. Ekspertene avblåser boligboblefrykten

  6. Storbank: I disse byene er det størst risiko for boligboble