REGJERINGEN: SMK: - Røkke ville ha Jens med på laget

Bekrefter at opprettelse av stiftelse ble diskutert med Kjell Inge Røkke.

Publisert:

Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen (Ap) ved Statsministerens kontor bekrefter overfor E24 at det i mai 2008 var samtaler med Røkke-sfæren angående opprettelse av en allmennyttig stiftelse.

- Vi ble orientert av Røkke i mai 2008, om at han planla å etablere en stor allmennyttig stiftelse. Røkke undersøkte med oss muligheten for at statsministeren kunne delta i presentasjonen av stiftelsen, sier statssekretær Giæver Eriksen.

- Ingen tenketank

Finansavisen skriver onsdag at statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke jobbet i fjor høst med å legge Aker-formuen inn i en skattefri stiftelse. Stiftelsen skulle være basert på modellen som den svenske Wallenberg-familien har etablert. Ifølge avisen skulle stiftelsen fungere som en sosialdemokratisk tenketank. Dette benekter Giæver Eriksen.

- Det har aldri vært snakk om at dette skulle bli noen Ap-stiftelse eller en sosialdemokratisk tenketank.

- Men stemmer det at Røkke foreslo at Ap-folk kunne få sitte i styret?

- Alle spørsmål om intensjonen med stiftelsen og dens struktur må du ta til Røkke, sier Giæver Eriksen.

Avviser lex Røkke

Statssekretæren benekter også at regjeringen vurderte skattemessige lovendringer for Røkkes stiftelse.

- Det har aldri vært aktuelt å gi denne stiftelsen noen form for skattemessig særbehandling. Alle skattespørsmål rundt dette er håndtert på vanlig måte, sier Giæver Eriksen.

- Men begrepet "lex Røkke" gir jo unektelig inntrykk av at man her jobbet med en lovendring for Røkke?

- Alle skattespørsmål må du rette til Finansdepartementet.

Dialog med Finansdepartementet

Finansdepartementet bekrefter overfor E24 at de har vært i kontakt med Røkke-systemet om skattemessige forhold knyttet til opprettelsen av en stiftelse.

- Det var kontakt mellom Aker og finansdepartementet om skattemessige forhold knyttet til opprettelse av en stiftelse. De ble orientert av oss, på embedsnivå, om gjeldende regelverk og prosedyrer i slike saker, og ble henvist til å søke skattedirektoratet, som rette instans, om en forhåndsuttalelse, skriver statssekretær Roger Sandum (SV) i finansdepartementet i en tekstmelding til E24.

- Jobbet aldri med lovending

Sandum avkrefter at departementet har jobbet med et nytt lovforslag for å sikre skattefri overføring, en såkalt lex Røkke.

- Vi har ikke på noe tidspunkt fattet vedtak i saken, og har ALDRI arbeidet med lovendring, slik Finansavisen hevder, skriver Sandum.

Røkke taler i dag

Kjell Inge Røkke vil onsdag klokken 14.00 holde en tale på Månefisken i Oslo. E24 er tilstede og følger saken minutt for minutt.

Les også: Røkke møter pressen onsdag

Til forsiden

Publisert:
Gå til e24.no