SJEFØKONOM PETTER EILIF DE LANGE: - Forverrer situasjonen

Petter Eilif de Lange er enig med Øystein Stray Spetalen i at redningspakkene forverrer krisen.

Publisert:

- Det nytter ikke at det offentlige overtar siste utvei-funksjonen for dem som bommer med investeringene, sier Petter Eilif de Lange til E24. De Lange er sjeføkonom i Sparebank 1 SMN.

Milliardæren og investoren Øystein Stray Spetalen går torsdag morgen knallhardt ut mot europeiske og amerikanske politikere. I et intervju med Dagens Næringsliv mener Spetalen politikerne går altfor langt i å etablere redningspakker for å redde banker som er i krise på grunn av feilaktige investeringer.

- Med de europeiske og amerikanske tiltakene vil det bare bli verre og verre, sier Spetalen til Dagens Næringsliv torsdag.

Petter Eilif de Lange mener Spetalen kanskje er vel spiss i formuleringene, men er langt på vei enig.

- Når man bevilger mer og mer penger over sentrale budsjetter i eurosonen, fortsetter landene å akkumulere statsgjeld, hvilket bare forverrer situasjonen. For eksempel Hellas er nødt til å misligholde gjelda, enten de blir værende eller ikke i eurosonen, sier de Lange til E24.

- Systemproblem

De Lange kaller utfordringen et "systemproblem".

- Politikerne forstår ikke at banker kan gå konkurs. De er redd for at hvis det kommer bankkonkurser som fører til arbeidsledighet, så risikerer de å tape velgere. Det de må forstå, er at konkurser er resultat av feilslåtte investeringer, sier de Lange.

Spetalen påpeker overfor Dagens Næringsliv i dag at europeere flest kommer til å miste velferdsgoder fordi statene i stor grad har tatt over bankenes finansielle problemer. Mange europeiske land har pådratt seg enorm statsgjeld på grunn av dårlige finanspolitiske vurderinger.

Europa rundt er det kuttet kraftig i de offentlige budsjettene.

De Lange er langt på vei enig.

- Dersom man fortsetter med den logikken som råder i dag, at banker ikke får gå konkurs, men kjøpes ut over skatteseddelen, er det en trussel mot velferdssamfunnet, sier De Lange.

Han mener som Spetalen at det offentlige strekker seg altfor langt i å redde kriserammede banker.

- Hvis det offentlige skal være en slags garantist hvis du går feil i investeringene, så nytter ikke det. Den linjen må forlates, sier de Lange.

- Vi har ikke kapitalisme

Øystein Stray Spetalen sier at verden står overfor "undergangen for kapitalismen" ved at banker tar ut enorme bonuser i gode tider, men må ha statsstøtte i dårlige tider.

De Lange er ikke enig i at kapitalismens undergang er nær.

- Vi har ikke kapitalisme i Europa og USA i dag. Det vi har er statskapitalisme, en blandingsøkonomi der det statlige innslaget er altfor høyt. I et kapitalistisk system, ville ting gått konkurs, hvis det gikk dårlig, sier De Lange.

- Dette er også Norges store utfordring. Problemet hos oss er at det statlige innslaget er altfor stort.

Les også: - Undergangen for kapitalismen

Til forsiden:

Publisert:
Gå til e24.no