FORVALTER: Forvalter Alf Inge Gjerde: - Oslo Børs er billig

Men det hjelper lite når frykten rår.

Publisert:

Oslo Børs faller kraftig tilbake tirsdag formiddag, etter at markedet de siste dagene har fått servert flere negative nyheter.

- I helgen så vi at den spanske sentralbanken måtte trå til og hjelpe en spansk sparebank, og dette er nok med å sette rammene for dagens fall, sier forvalter Alf Inge Gjerde i Storebrand Kapitalforvaltning til E24.

Den lille spanske sparebanken CajaSur måtte i helgen reddes av den spanske sentralbanken. Dette har ført til en frykt i markedet om en bølge av europeiske banker som må reddes på lik linje med det man opplevde i USA under finanskrisen.

Følg Oslo Børs på E24 Børs!

Børsen er billig

Gjeldsuroen har dermed gått over til et nytt nivå, og sørger for tirsdagens børsfall. Hovedindeksen faller over 4 prosent etter en drøy times handel, dermed har indeksen falt 13 prosent fra toppen i slutten av april.

Gjerde peker på at dette utløser flere, men det er en hake ved det.

- Prisingen på Oslo Børs viser at aksjer er billig, men det hjelper ikke når psykologien bestemmer, sier Gjerde.

Gjerde sier at aksjekurser delt på inntjening (P/E) er på 10. Det er i historisk sammenheng lavt.

Olje- og gassgigant Statoil

OSE

STL

er ned 3,4 prosent, gjødselsgiganten Yara

OSE

YAR

er ned 3,5 prosent og DnB Nor

OSE

DNBNOR

er ned 3,8 prosent.

Les også:

Store svingninger

Den spente stemningen har ført til at risikoen ved kjøp av aksjer har økt kraftig, og man må være forberedt på å tåle store svingninger fremover.

- Vi har sett at volatiliteten har økt og en tiltakende nervøsitet, sier Gjerde.

- På kort sikt vil nok børsen svinge kraftige begge veier, også på enkeltdager. Dette kan vi nok oppleve en god tid fremover, fortsetter han.

Samtidig som gjeldsuroen råder i Europa, er markedet også nervøse for hva som vil skje i Korea. Sør-Korea har beskyldt Nord-Korea for å ha senket en av deres militærskip, og flere frykter nå at det bryter ut full krig mellom partene.

Les også:

For sent å selge

Analysesjef Stig Myrseth i Terra Markets har spurt seg selv om hva en en investor på Oslo Børs nå skal gjøre, og kommer med følgende konklusjon.

"Med tekniske indikatorer i oversolgt territorium og en forward P/E på lite krevende 9,3 på hovedindeksen er det trolig for sent å selge for dem som ikke allerede har gjort det", skriver Myrseth

Myrseth peker dog på at et ekstra kraftig oversolgt-rally kan brukes til å vekte ned reduseringen i markedet noe.

Han tror heller ikke at børsen vil hente inn det tapte i løpet av sommeren.

"Vi heller mot at hovedtrenden på Oslo Børs vil være sidelengs i sommer da det vil ta tid å fjerne nok usikkerhet til at oppgangsmarkedet kan gjenopptas", skriver Myrseth.

Tirsdag formiddag faller de fleste aksjene på Oslo Børs, og blant tungvekterne er fallene dype.

Til forsiden

Publisert: