FORBYR SHORTSALG: - Merkel har skrudd av lyset i finansmarkedet
Markedet frykter at Tysklands hastetiltak vil få uante konsekvenser.
Forbundskansler Angela Merkel overrasket tirsdag investorene med midlertidige innstramminger i reguleringer av finansmarkedet, som trer i kraft allerede fra onsdag.
I markedet beskrives det tyske trekket som desperat.
- Tyskland har nettopp skrudd av det finansielle lyset i Europa, sier en valutastrateg i en europeisk bank anonymt til Reuters.
- Uklokt
Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen mener Merkel handler uklokt:
- Her er man på jakt etter syndebukker. Dette er ikke en god beslutning, det er bare en myte at meglere og spekulanter er hovedproblemet, sier han til E24.
Andreassen mener kredittmarkedet har vært en viktig varslingsmekanisme, som hindret politikerne i å øke budsjettunderskuddene ytterligere.
- Det er veldig bra at det var et marked som sa fra før disse landene var konkurs.
Også investeringsdirektør Peter Warren i Warren Capital er kritisk:
- Merkel går fra ille til verre. Kursfall i alle markeder følger hennes forbud mot shortsalg, skriver Warren i en kommentar.
"Eksepsjonell volatilitet"
Spekulanter forbys såkalt "naken shorting" av eurosonens statsobligasjoner, kjøp av CDSer ("credit default swaps" - forsikring mot mislighold av statsgjeld) på de samme obligasjonene uten å være eksponert for dem, og "naken shorting" av Tysklands ti viktigste finansinstitusjoner.
Shorting tillater spekulanter å låne aksjer og selge dem, i håpet om å kjøpe dem tilbake senere til en lavere pris, og tjene på differansen. I et udekket eller "nakent" shortsalg selges aksjen uten at den er lånt først.
Det tyske finanstilsynet BaFin mener forbudet nå var nødvendig på grunn av "eksepsjonell volatilitet" i euroområdets statsobligasjoner.
Bredt fall
Markedsreaksjonen understreker imidlertid allerede hvordan tiltaket kan slå tilbake på myndighetene, og skape usikkerhet i - og ikke stabilisere - markedet, som allerede er høyspent av nervøsitet for den europeiske gjeldskrisen. På Wall Street dundret de toneangivende indeksene hardt i bakken etter en frisk børsåpning.
Begeistringen var heller ikke stor i Asia, der samtlige børser befinner seg i negativt territorium. I Europa falt den tyske Dax-indeksen 1,1 prosent fra start, mens den britiske FTSE 100-indeksen åpnet ned 1,5 prosent. I Frankrike falt Cac 40-indeksen 1,7 prosent i åpningsminuttene.
- Tysklands kunngjøring gjorde et kraftig innhugg i risikoappetitten, og reiser spørsmålet rundt hvorvidt tyske myndigheter vet noe markedet ikke vet. Hvis det er en hemmelighet der ute, er det sannsynligvis ikke en positiv én, skriver Rabobank i en analyse, ifølge FT Alphaville.
- Skeptisk
Også sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er skeptisk til forbudet mot nakne shortsalg og CDSer.
- Short-salg og CDS-omsetning kan riktignok få kursene til å falle, og slik sett kan de sies å ha "skyld" i at Hellas, Portugal og Spania har fått problemer med å betjene sin gjeld, skriver Mork i en fersk rapport.
Dette sier imidlertid ingen ting om hvorfor de såkalte spekulantene ser seg tjent med nakne shortsalg eller kjøp av CDSer. Poenget er at de venter kursfall og søker å tjene penger på å vedde på dette før det skjer, påpeker sjeføkonomen.
- Det er i og for seg ikke mer påfallende enn å vedde på at en aksje skal stige ved å kjøpe den. Vi er fristet til å sitere Holberg: "Alle siger Jeppe drikker, men ingen siger hvorfor Jeppe drikker", skriver Mork.
Kraftig fall
I markedet for kredittforsikringspapirer (CDSer) er reaksjonene sterke. Forbudet gjelder kun for institusjoner som forholder seg til det tyske finanstilsynet BaFin, men følge Markit som følger CDS-utviklingen frykter spekulantene at et liknende forbud står på trappene i hele EU til høsten.
ITraxx SovX-indeksen sammensatt av CDSer i Vest-Europa har onsdag falt fire basispunkter til 1,20 prosent, ifølge statistikk fra Markit.
En femårig CDS på gresk statsgjeld har falt 0,89 prosentpoeng til 5,30 prosent, mens tilsvarende portugisisk CDS er ned 0,50 prosentpoeng til 2,20 prosent. I Spania er fallet 0,25 prosentpoeng til 1,55 prosent, ifølge Markits oversikt.