USA-BØRSENE: Wall Street fordøyer resultatskred

Bankaksjer løfter stemninger på børsene.

De amerikanske børsene stiger fra start mandag.

SPENCER PLATT
Publisert:

De toneangivende indeksene på Wall Street har fått en positiv start på mandagens handel.

Denne uken står i resultatrapportenes tegn, og markedet har allerede før åpning fått anledning til å fordøye tredje kvartals utvikling fra store selskaper som Citigroup og Halliburton. Etter stengetid mandag venter rapportene om de tre siste månedenes utvikling for teknologikjempen Apple og IBM.

I løpet av denne uken vil 11 av selskapene som er notert på Dow Jones Industrial legge frem rapport, mens 109 selskaper notert på S&P 500 kommer med tall.

20 minutter etter åpning stiger den brede S&P 500-indeksen 0,20 prosent til 1.179 poeng. Dow Jones Industrial er opp 0,26 prosent til 11,093 poeng, mens teknologitunge Nasdaq stiger 0,12 prosent til 2,473 poeng.

Løft for Citigroup
Den amerikanske storbanken Citigroup C la mandag frem resultater fra tredje kvartal.

Konsernet fikk et resultat per aksje 7 cents og et nettoresultat på 2,17 milliarder dollar. I samme periode i fjor leverte selskapet et overskudd på 101 milliner dollar, eller et tap på 27 cents per aksje.

Ifølge konsensusestimater innhentet fra Bloomberg var det ventet et resultat per aksje på 5 cents per aksje.

Selskapet melder at det tok avsetninger for kreditttap på 5,92 milliarder dollar i tredje kvartal, som er en nedgang fra samme periode i fjor , da selskapet tok avsetninger for tap på 9,1 milliarder dollar.

I forrige uke fikk Citigroup - i likhet med andre bankaksjer - gjennomgå på børsen.

Uroen er knyttet til bankaksjer skyldtes frykten for at tusenvis av bankenes tvangssalg har vært ulovlige, fordi de ikke har vært tilstrekkelig dokumentert fra bankenes side.

Citigroup stiger 3,04 prosent etter åpning, mens Bank of America

NYSE

BAC

løftes 0,17 prosent.

Halliburton

Det amerikanske oljeservicekonsernet Halliburton HAL la mandag ettermiddag frem tall for tredje kvartal.

Selskapets overskudd har vokst sammenlignet med samme periode i 2009.

Ifølge Reuters er resultatbedringen knyttet til at den landbaserte aktivitet i Nord-Amerika har økt, noe som har motvirket fallet offshore-aktiviteten i Mexicogolfen etter ulykken med "Deepwater Horizon" i april.

Les mer:

Oljeservicegiganten kan vise til driftsinntekter på 4,67 milliarder dollar i tredje kvartal, noe som er en oppgang fra 3,59 milliarder dollar i samme fjorårsperiode.

Nettoresultatet endte på 544 millioner dollar, eller 60 cents per aksje. I samme periode året tidligere endte nettoresultatet på 262 millioner dollar, eller 29 cents per aksje.

Eksklusive engangsposter endte resultatet på 58 cents per aksje. Dette er bedre enn analytikernes forventninger om 56 cents per aksje, viser estimater fra Thomson Reuters.

Halliburton-aksjen sendes ned 4 prosent etter åpning.

Blandete nøkkeltall
På makrofronten har det kommet inn tall for industriproduksjonen i september. Den viser svakere utvikling enn analytikerne hadde sett for seg.

I forrige måned falt industriproduksjonen med 0,2 prosent fra måneden tidligere. Forventningene var på en oppgang på 0,2 prosent. Dette var det første fallet i industriproduksjonen på seks måneder.

Konjunkturbarometeret til boligentreprenørene, den såkalte NAHB-indeksen ble lagt frem klokken 16, og denne var ventet å stige til 14 fra 13. Den kom imidlertid ut bedre enn ventet, og steg til 16 poeng i oktober.

Les flere nyheter på E24