DNB-sjefen om boligpriser: – Ikke bærekraftig

En sunn vekst i boligprisene ville vært rundt 5 prosent, mener DNB-sjef Rune Bjerke. Dagens prisvekst er ikke bærekraftig, advarer han.

USUNN VEKST: Boligprisveksten i Norge er ikke bærekraftig, mener direktøren for landets største bank, DNB-sjef Rune Bjerke. Han tror at boligprisen vil vokse saktere, blant annet på grunn av innstramminger i utlånspraksisen. Her er Bjerke (t.v.), finansdirektør Bjørn Erik Næss (midten) og kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide på kvartalspresentasjonen torsdag.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Før jul varslet finansminister Siv Jensen at hun ville stramme inn bankenes utlånspraksis.

Årsaken var vill vekst i boligprisene.

I desember økte boligprisene med 12,8 prosent på landsbasis og hele 23,3 prosent i Oslo, sammenlignet med prisene ett år tidligere.

Klokken 11.00 fredag legger Eiendom Norge frem fersk boligprisstatistikk for januar. E24 dekker tallene.

DNB-sjefen mener at Jensens innstramminger kommer til å få effekt. Sammen med flere andre faktorer vil grepene trolig få boligprisene til å vokse saktere, tror han.

– Jeg tror at summen av både nye retningslinjer, de makroøkonomiske utviklingstrekkene og ikke minst prisforventninger i markedet vil få prisene til å gradvis avta fra et ikke-bærekraftig nivå, sier Rune Bjerke til E24.

– Vi håper at de skiftene som finner sted er minst mulig brå, og at man får en normalisert utvikling. Det er det vi håper på, sier han.

Bjerke la torsdag frem bedre tall enn ventet for fjerde kvartal, men banken tjener mindre enn ett år tidligere, blant annet på grunn av nedskrivninger av lån til offshorenæringen og lavere netto renteinntekter.

Les også

7 grunner til boligbrems i 2017

– 5 prosent er sunt

Bjerke mener veksten i boligprisene ville vært langt lavere i et normalt marked. DNB har en markedsandel på 25 prosent blant husholdningene i Norge.

– En sunn, bærekraftig vekst ligger ikke langt unna 5 prosent, sier Bjerke.

Onsdag advarte Siv Jensen om at boligprisveksten i Oslo ikke er bærekraftig. Fra nyttår strammet hun inn i bankenes utlånspraksis, særlig i Oslo, blant annet for å unngå at husholdninger skal ta opp for mye gjeld og havne i problemer.

– Det jeg først og fremst er urolig for er oppbyggingen av gjeld i husholdningene, sa Jensen til E24 onsdag.

Les også

Jensen om Oslos boligpriser:– Ikke bærekraftig over tid

– Bør forebygges

Også DNB-sjefen mener at Oslos prisvekst er for høy.

– Det er en ikke-bærekraftig vekst, og som jeg mener bør forebygges, ikke bare gjennom boliglånsretningslinjer, for ideelt sett bør man ikke ha geografisk differensierte retningslinjer, men dette er også et spørsmål om boligtilbudet, sier han.

– Hvis boligtilbudet økes tilstrekkelig, så blir det mer balanse i markedet, sier han.

Les også: Bjerkes nest verste tap

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Bolig
 3. Eiendom
 4. Siv Jensen
 5. Oslo
 6. Norge
 7. DNB

Flere artikler

 1. Jensen om Oslos boligpriser:– Ikke bærekraftig over tid

 2. – For tidlig å si at faren er over

 3. Norges Bank overrasket over boligprisveksten: – Kan over tid føre til tidligere renteoppgang

 4. – Boligprisveksten vil dempes

 5. Meglertopper krever full Siv-retrett