Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

E24s Renteråd er samstemte om hva Øystein Olsen bør gjøre med styringsrenten.

RENTEBESLUTNING: Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank legger frem sentralbankens beslutning torsdag klokken 10.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Når sentralbanksjef Øystein Olsen legger frem rentebeslutningen torsdag klokken 10 regner et samstemt korps av økonomer med at styringsrenten vil holdes uendret.

Den har ligget på 0,50 prosent siden mars i fjor, men siden den gang har det gradvis gått mot litt lysere tider i økonomien samtidig som boligpris- og gjeldsvekst har blitt fyrt opp.

Av E24s fem medlemmer i Renterådet er det denne gangen ikke bare enighet om at sentralbanksjef Øystein Olsen vil la renten ligge i ro, men alle mener også at det er det riktige grepet.

Norges Bank vil annonsere rentebeslutningen torsdag klokken 10. Klokken 10.30 er det duket for pressekonferanse med sentralbanksjef Øystein Olsen. Få nyheter og reaksjoner først på E24.

– Unaturlig å kutte nå

Rådets vanligvis største forkjemper for rentekutt, sjeføkonom Jan L. Andreassen, mener Olsen gjør best i å la renten ligge.

Les også

Kroneeffekt i revers struper inflasjonen: – Norges Bank bør gi blaffen

– I fjor høst fikk boligprisene og kredittgivingen til husholdningene et litt uventet og for meg bekymringsfullt oppsving. Små renteendringer kan gjøre lite med problemet. Det ville være unaturlig for Norges Bank å kutte rentene nå, sier sjeføkonomen i Eika-gruppen.

Han sier inflasjonen er lavere enn forventet, og tror den vil fortsette å falle frem til sommeren. Den årlige veksten i konsumprisindeksen (KPI) har falt kraftig fra toppnivåene sist sommer.

– Dette fordi prisveksten i samme periode i fjor var eksepsjonelt høy, ikke fordi inflasjonstrykket i dag er dramatisk dårlig. Pussige lave KPI-målinger bør ikke uroe sentralbanken.

saken fortsetter under

E24s renteråd 14. mars 2017. Fra venstre: Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, seniorøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets, SEBs sjefstrateg Erica Blomgren og sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland

– Vekstbunnen er bak oss

Den vurderingen deles av de andre økonomene. Norsk økonomi har i tillegg vist tegn til bedring.

Med en bakgrunn der inflasjonen faller raskt, men de økonomiske utsiktene gradvis bedres og det er bekymring for finansiell ubalanse som følge av stigende gjeldsvekst, mener sjefstrateg Erica Blomgren i SEB at rentero er den beste beslutningen.

– Fra dette perspektivet indikerer den siste utviklingen at styringsrenten bør holdes uendret på 0,50 prosent og rentebanen bør justeres opp for å reflektere en mer nøytral politikkinnretning, sier hun, med referanse til banen for fremtidig styringsrente som Norges Bank presenterer i den pengepolitiske rapporten.

Etter at veksten i fastlandsøkonomien omtrent stanset helt opp på slutten av 2015 har blant annet Norges Banks regionale nettverk, en viktig temperaturmåler i økonomien, vist at veksten er på vei opp igjen, riktignok i beskjedent tempo.

Les også

SSB-forsker om høy boligbygging: – Et faresignal

– Jeg mener Norges Bank bør holde renten uendret og fortsatt fokusere på at vekstbunnen i Norge er bak oss. Selv om inflasjonen er en god del lavere enn ventet denne gangen, skyldes det først og fremst etterslepene effekter av tidligere kronestyrking som vi så gjennom 2016, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Han mener boligmarkedet og kredittveksten fortsatt er en bekymring som ta hensyn til, og at videre rentekutt bør unngås hvis ikke kronen styrkes betydelig.

– Stadig høyere gjeld

Lav rente er kjent for å den sideeffekten at den kan bidra til å fyre opp boligpriser med påfølgende økt gjeldsvekst, en utvikling som bekymrer økonomene hvis det pågår over lengre tidsperioder.

– Jeg mener Norges Bank bør holde renten uendret. Vi ser nå klare tegn til at økonomien tar seg gradvis opp etter oljeprisfallet. Samtidig ser det lave rentenivået ut til å ha bidratt til finansielle ubalanser, med kraftig vekst i boligpriser og stadig høyere gjeld i husholdningene, sier makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

Boligmarkedet uroer også seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank.

– Denne gangen bør Norges Bank la renten være uendret. Så bør banken stålsette seg for to vanskelige oppgaver: Den første er å starte renteøkningene selv om inflasjonen holder seg under målet og før arbeidsledigheten har kommet mye ned. Den andre er å være klare for den dagen – hvis eller når det skjer – at boligmarkedet går på en smell.

Les også

Eksperter venter uendret rente

Les også

SSBs alternative scenario: Derfor kan oljeprishopp gi mindre Oljefond

Les også

Billigere for bankene å låne penger - tror ikke det kommer boliglånet ditt til gode

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

  2. – Norges Bank bør snart signalisere rentehevinger

  3. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

  4. Annonsørinnhold

  5. Norges Bank hever renten

  6. Olsen kutter ikke renten