Erna planlegger regjeringsrokade onsdag

I all hemmelighet har statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og deres aller nærmeste rådgivere de siste ukene jobbet med å legge en helt ny regjeringskabal.

SNEKRER NYTT REGJERINGSLAG: Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp), her i forbindelse med regjeringens 1-årsfeiring i VG i fjor.
Publisert:

Sentrale personer i Høyre og Frp er nå informert om at det skal skje onsdag.

Det får VG bekreftet av flere kilder mandag kveld.

Det skal dermed svært mye til for at utskiftningene blir utsatt, selv om det alltid er en statsministers privilegium å kunne trekke i nødbremsen før en slik rokade.

Les også

Solberg utfordret på regjeringens ledighetspakke

Bytter departementer

I over to år har Erna Solberg vært sjef for Høyre/Frp-regjeringen uten å bytte ut én eneste statsråd.

Den omfattende nye kabalen skal etter det VG kjenner til også innebære at Høyre og Frp bytter noen departementer seg imellom.

Nye navn skal inn, noen skal ut, mens enkelte statsråder skal overta et nytt departement.

Dette er hva kildene VG har snakket med sier om de planlagte utskiftningene på onsdag:

** Europaminister og SMK-stabssjef Vidar Helgesen (H) skal etter planen slutte på Statsministerens kontor. Ifølge VGs kilde er tanken at Helgesen skal overta som statsråd i et annet departement, som ikke er SMK eller Utenriksdepartementet. Dermed kan det være duket for en ny statsråd på Statsministerens kontor (SMK).

Les også

Valen med vekstambisjoner for SV

Ikke alle brikker flyttes på

** Frp og Høyre planlegger å bytte noen departementer seg imellom. Etter det VG kjenner til skal dette gjelde blant annet Landbruks- og matdepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet. Etter det VG kjenner til får Sylvi Listhaug (Frp) fortsette i regjeringen i et annet departement.

** VG får opplyst at kommunalminister Jan Tore Sanner (H), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) beholde jobbene de i dag har i regjeringen.

** Ifølge flere kilder ligger klima- og miljøminister Tine Sundtoft an til å bli flyttet til et annet departement - bare dager etter klimaavtalen i Paris.

** Den tidligere Frp-kronprins Terje Søviknes (Frp) skal etter det VG erfarer være en het kandidat for å komme inn i regjeringen.

** Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) har tidligere vært nevnt som et svakt kort som kan være på vei ut. Aspaker skal i 2017 bli fylkesmann i Nordland, og må derfor frem til det i så fall sitte på Stortinget om hun trer ut av regjeringen. Her kan en løsning være å droppe ministerposten, fordi fiskeridelen allerede er en del av Næringsdepartementet.

Les også

Solberg: – Solskinnsperioden er over

Listhaug må opp

Dagen etter kommunevalget skrev VG at flere sentrale politikere i Høyre og Frp ønsket endringer i regjeringen.

I ettertid har både Dagens Næringsliv og Aftenposten spekulert i ulike navn som kan dukke opp i en regjeringsrokade.

I samtlige saker har statsråd Sylvi Listhaug blitt trukket frem som en person som er klar for større oppgaver i regjeringen.

Aftenposten skrev i forrige uke at flere kilder i Frp trekker frem at de kunne tenke seg en ny statsråd i Olje- og energidepartementet hvor Tord Lien (Frp) i dag er sjef.

NRK: – Sandberg får ny ministerpost

Ifølge NRK vil Frp-nestleder Per Sandberg få en ny statsrådspost. Tidligere ble det meldt at Sandberg skal bli innvandringsminister, men statskanalen tilbakeviser senere sin egen nyhet. Dog blir Sandberg, ifølge NRK, statsråd.

Les også

Han har byttet finansminister to ganger på fire dager

Les også

Grønn rapport kan gi sur nedbør på borgerlig side

Les også

Jensen: Oljepenger er ikke et skjellsord

Publisert: