Dette er regjeringens viktigste endringer

Regjeringen utsetter investeringsbeslutningen i karbonfangstprosjektet, bevilger mer penger til utbyggingen av Stortinget, og beholder den omstridte sukkeravgiften – blant annet.

LAKSESKATT: Regjeringen vil utrede og eventuelt foreslå en grunnrenteskatt på havbruk som vil omfatte laks, ørret og regnbueørret, med innføring i 2020.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Ingvild Sagmoen
 • NTB
Publisert:,

Tirsdag formiddag ble det reviderte nasjonalbudsjettet for 2018 lagt frem av finansminister Siv Jensen (Frp).

Da var det allerede kjent at regjeringen kutter oljepengebruken med 5,6 milliarder kroner.

I forkant av offentliggjøringen av det reviderte budsjettet kom også en rekke lekkasjer, blant annet at regjeringen utsetter investeringsbeslutningen i karbonfangsprosjektet nok en gang.

Investeringsbeslutningen skyves nå til 2020/2021, fra tidligere å skulle tas våren 2019.

Daglig leder Marius Holm i Miljøstiftelsen Zero mener utsettelsen av investeringsbeslutningen svekker forutsigbarheten for alle industriaktørene.

– Når regjeringen kutter forprosjekteringen fra tre til i praksis ett prosjekt, vanner de ut sitt eget beslutningsgrunnlag. Det er for tidlig å kutte på antall aktører som nå var klare for å gå videre med forprosjektering. Et best mulig beslutningsgrunnlag for Norges fremtidige satsing på karbonfangst og -lagring sikres dersom flere prosjekter videreføres frem mot en investeringsbeslutning. Alle prosjektene har vakt stor internasjonal interesse, og kan gi globale ringvirkninger, sier Holm i en pressemelding.

Viderefører sukkeravgift

Les også

Stortingets byggeprosjekt med sprekk på 1,2 mrd. – Stortinget-topp trekker seg

I sitt reviderte budsjett setter regjeringen av nye 377 millioner kroner til det skandaliserte byggeprosjektet på Stortinget. Totalsummen for byggeprosjektet har økt dramatisk i flere omganger og er i revidert anslått å være 2,321 milliarder kroner. Det er samme sum som Stortinget oppga i februar og som senere ble bekreftet av en rapport fra Dovre Group tidligere i år.

Regjeringen holder dessuten fast ved den omstridte sukkeravgiften. Så sent som fredag la NHO fram nye tall som organisasjonen mener viser skadevirkningene av sukkeravgiften, som ble innført fra 1. januar i år. Virke kaller regjeringens beslutning en skandale:

– Det er ingen tvil om at avgiftsøkningen har ført til store utfordringer for både folkehelse og norske arbeidsplasser. Den ble innført totalt uten konsekvensvurdering og utredning, sier direktør Harald J. Andersen i Virke Handel.

Regjeringens holdning er at avgiften på alkoholfrie drikkevarer og sjokolade- og sukkervarer er innført av Stortinget, og at det derfor er Stortinget som må ta initiativ til endringer. Den var en del av budsjettavtalen i fjor høst.

Les også

Jekker opp olje- og gassinntekter

Her er noen av de andre forslagene i revidert nasjonalbudsjett:

 • Regjeringen bevilger 148 millioner kroner ekstra går til boligbygging og infrastruktur på Svalbard.
 • Regjeringen myker opp reglene for ID-dokumenter og setter av 38 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett for å flytte 80 familier og 170 barn ut av asylmottak.
 • Regjeringen legger opp til å øke innsatsen mot marin forsøpling med 130 millioner kroner til totalt 280 millioner kroner for 2018.
 • Reduserte alkoholavgifter for småskalabryggerier med volum på inntil 200.000 liter på øl med styrke fra 3,7 til 4,7 prosent alkohol.
 • Redusert opptak til bachelorprogrammet ved Politihøgskolen.
 • Både regler for rapportering og skattlegging av naturalytelser og skattereglene for utenlandske arbeidstagere forenkles.
 • Vil utrede og eventuelt foreslå en grunnrenteskatt på havbruk som vil omfatte laks, ørret og regnbueørret, med innføring i 2020.
 • 10 millioner kroner til Nasjonal sikkerhetsmyndighet for å forberede innføringen av nye sikkerhetstiltak slik at implementeringen av ny sikkerhetslov kan starte allerede i 2018.
 • Vil gi Norske Tog AS muligheten til å bestille 25 nye Flirt-tog.
 • Vil gi et lån på 20 millioner kroner til Andøya Space Center for å finne ut om det er mulig å skyte opp småsatellitter fra Andøya.
Les også

Siv Jensen bruker mindre oljepenger

Les også

Jekker opp olje- og gassinntekter

Les også

Solberg vil sende sukker-rør i retur til Stortinget

Her kan du lese mer om

 1. Statsbudsjettet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dette er de enige om i budsjettet

 2. Solberg vil sende sukker-rør i retur til Stortinget

 3. Dropper CO2-rensing hos Yara

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  CO2-rensing: Regjeringen dropper Yara

 6. Spenning om sukker og død i regjeringens budsjettrevisjon