Analytiker om vekstrapport: – Renten skal videre opp

Norske bedrifter venter at veksten vil holde seg oppe det neste halvåret, viser sentralbankens regionale nettverk for fjerde kvartal. Nordea-analytiker Erik Bruce er klar på at rentene derfor skal fortsette oppover.

TEMPERATURMÅLER: Norges Banks regionale nettverk måler stemningen i næringslivet.
  • David Bach
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Bedriftene som er spurt i denne runden sier det har vært god vekst i produksjonen de siste tre månedene. Produksjonsveksten er også ventet å tilta noe det neste halvåret.

Det skriver Norges Bank i den siste utgaven av rapporten Regionalt nettverk, en viktig temperaturmåler for norsk økonomi.

Der har 330 bedrifter blitt intervjuet om den økonomiske situasjonen.

Undersøkelsen viser at høyere aktivitet i oljesektoren, økte offentlige investeringer og digitalisering av både privat næringsliv og offentlig sektor bidrar til veksten.

Samtidig viser undersøkelsen at det ventes fall i boligbyggingen og svak vekst i varehandelen, noe som vil bremse veksten.

Les også

Stabil optimisme blant norske innkjøpssjefer

Tiltakende aktivitet

«Samlet rapporterer kontaktene om god vekst i produksjonen de siste tre månedene. Veksten er uendret fra august, og bedriftene venter at veksten vil tilta litt de neste seks månedene. Kontaktene viser til tiltakende aktivitet i oljesektoren, økte offentlige investeringer og digitalisering av både privat næringsliv og offentlig sektor», skriver sentralbanken i den tilhørende pressemeldingen.

Les også: (+) Kan du stole på Øystein Olsens pinnsvin-prognose?

Bedriftene anslår ifølge sentralbanken en årslønnsvekst på 2,8 prosent for inneværende år, og 2,9 prosent for 2019.

Nordea-analytiker: – Rentene skal opp

– Det var en solid og sterk rapport. Det er ikke noe svakhetstegn i norsk økonomi. Veksten fortsetter i høyt tempo, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til E24.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

– Det er en sektor som sliter, varehandelen, og det er ingen overraskelse. Bortsett fra det er det sterk vekst i store deler av norsk økonomi, sier han.

Ifølge Bruce betyr rapporten også at rentene skal opp to ganger neste år, slik det tidligere er signalisert.

– Det er temmelig sikkert. Denne rapporten er klart betryggende for Norges bank. Rentene skal videre opp i Norge, sier han.

– Fjerner tvilen

Bruce får støtte av DNB-analytiker Jeanette Strøm Fjære, som skriver i en kommentar at Norges Bank kommer til å fortsette å heve renten gradvis i 2019, med første heving i mars.

– Nok en solid rapport fra Norges Banks regionale nettverk støtter vårt syn på at svakhetene i tredje kvartal var midlertidige og at vekstmomentumet vil øke i tiden fremover, skriver Fjære.

Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum mener rapporten fjerner all tvil rundt tidligere nøkkeltall om hvordan det går i norsk økonomi.

– Det viktigste med rapporten er at den bekrefter at veksten holder seg over trenden. Det har vært litt blandede nøkkeltall i det siste, og mistanken har vært at det blant annet skyldes blandede værforhold, som har dratt kjøpekraften og jordbruket litt ned. Det viser seg nå at her har vi en situasjon hvor veksten holder seg over normalnivået, slik at kapitalutnyttelsen øker, sier Jullum.

Med mindre det skjer noe dramatisk globalt eller i finansmarkedene vil derfor Norges Bank signalisere en renteøkning i mars neste uke, mener Jullum.

– Det har vært noe usikkerhet rundt konkunkturoppgangen i Norge, men dette fjerner tvilen. Det var godt å få redusert den usikkerheten , sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Regionalt nettverk
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. E24s regionale mini-nettverk: – Går mot lysere tider

  2. Mener solid vekstrapport spikrer rentehopp

  3. Norske bedrifter legger coronakrisen bak seg

  4. Full rentesplid etter Norges Bank-rapport: – Jo, vi er spente

  5. Norges Bank regionale nettverk: Bedriftene venter lavere vekst neste halvår