Sjeføkonom: Derfor rømmer utlendingene fra kronen

Utenlandske spekulanters milliardsalg har gjort valutafallet ekstra bratt, tror sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen. Han ser to årsaker som trigget kroneflukten.

KRONEFALL: Styrkingen av kronen gjennom fjoråret har blitt avløst av ny svekkelse i år, spesielt mot euroen.

Foto: Norges Bank
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Selv med en økonomi som er på bedringens vei har den norske kronen hittil i år vært lite populær blant de utenlandske aktørene i valutamarkedet.

De har solgt unna den norske valutaen nesten kontinuerlig siden årets sterkeste kronekurs ble nådd i februar, ifølge valutahandelsstatistikk.

Siden den gang har kronen målt mot handelspartnernes valutaer blitt over seks prosent svakere, en overraskelse for valutaanalytikere som trodde sterkere økonomi ville gå hånd i hånd med kronestyrking.

Solgte for 117 mrd.

Mye av grunnen er nettopp de utenlandske bankenes store kronesalg, tror sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i spesialfondet Nordkinn Asset Management.

– Det har nok en ganske stor betydning for hvorfor kronen har svekket seg så mye. Det har nok hatt ekstra stor betydning i det siste, sier han til E24.

– Årsaken til det er at man ofte kan se at utlendingene sine kronesalg kan bli motsvart av at norske aktører kjøper kroner. Men det har vi sett mindre til i det siste. Det har vært en mindre interesse, og kanskje også mindre behov, for norske bedrifter å veksle om fra utenlandsk valuta til norske kroner, fortsetter sjeføkonomen.

Les også

Dette blir den dyreste Europa-ferien noensinne

Norges Banks ukentlige valutahandelsstatistikk viser at utenlandske banker, som kan sees på som spekulanter i markedet, har solgt mer kroner enn de kjøpte i 14 av 17 uker siden slutten av februar.

Dette netto salget av den norske valutaen beløper seg til nærmere 117 milliarder kroner i perioden, mens de tre ukene med netto kjøp beløper seg til kun 13 milliarder kroner.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Foto: John Thomas Aarø

Statistikken skal gi et bilde av aktiviteten i valutamarkedet, ved at det samles inn daglige handelstall fra de største bankene. Den viser kjøp og salg av valuta der norske kroner inngår i valutaparet, og hvem som er motpart i handelen.

To årsaker til kroneflukt

Grunnen til at utlendingene skygger unna kronen er todelt, tror Wilhelmsen. Han peker på sentralbankens rentemøte i mars, og det faktum at oljeprisen har falt markert.

– Det ble forsterket da Norges Bank kom ut med en rentebane som var lavere enn markedet trodde på i mars. Markedet hadde kanskje i forkant trodd at det kom en motsatt reaksjon fra Norges Bank, en oppjustering av rentebanen, sier sjeføkonomen.

Det var som ventet at sentralbanken holdt styringsrenten uendret for sjette gang på rad etter rentemøtet i mars, men lavere inflasjon bidro til at den gjorde en nedjustering i prognosen for renten fremover, den såkalte rentebanen.

– Jeg tror mange aktører i valutamarkedet kapitulerte litt da. Man så at Norges Bank la mer vekt på den lave inflasjonen enn de hadde trodd, og man innså at Norges Bank ikke kommer til å sette opp renten på lenge, sier Wilhelmsen.

Fra årets topp på over 58 dollar per fat har oljeprisen på det laveste vært under 45 dollar fatet.

– Så begynte oljeprisen virkelig å skli ned igjen. Toppen i oljeprisen i år var i slutten av februar, akkurat på samme tid som kronen var på sitt sterkeste, sier Wilhelmsen.

Les også

Svak krone gir utfordringer for Festival-Norge: – Dette er problematisk nå

– De mest spekulative aktørene tror jeg kjøpte i norske kroner i begynnelsen av året. Så har man først tatt av de posisjonene, og så er det mange som har gått motsatt og er kort, er netto solgt i norske kroner, sier han.

– Mange har tatt feil i sin analyse

Blant kroneoptimistene har lysere tider i norsk økonomi, med lavere ledighet, større optimisme og økt vekst, vært et argument. Det kjøper ikke Wilhelmsen uten videre.

– Det hjelper faktisk ikke at det går bedre i norsk økonomi hvis det er sånn at det går enda bedre i andre land.

– Hvis du kjøper norske kroner mot euro, der utgangspunktet er norsk økonomi går så bra, glemmer du at Europa går enda bedre. Der tror jeg mange har tatt feil i sin analyse, sier sjeføkonomen.

I tillegg til oljepris og Norges Banks fokus på inflasjon mener Wilhelmsen at en kraftig økning i økonomisk vekst i Europa det siste året er en fundamental årsak til at kronen har svekket seg.

– Både i euroområdet og Sverige er veksten sterkere enn i Norge for øyeblikket. Derfor får du ikke den effekten på den norske kronen som du kanskje skulle forvente av at norsk økonomi går bedre, fordi det hele tiden er relativt til de andre landene, sier sjeføkonomen.

Han tror det vil drøye over sommeren før man kan se en sterkere krone igjen.

– Vi er optimist på disse nivåene i forhold til at den norske kronen kan gjøre et comeback i høst, sier sjeføkonomen.

Les også

Bitcoin-prisen har hatt sitt største fall på to år

Anbefaler valutasikring

Med bakgrunn i kronesvekkelsen anbefaler Danske Bank Markets eksportørene å sikre valutainntekter.

Den svake kronen kan gjøre det attraktivt for eksportbedrifter å inngå kontrakter som låser fast valutakursen på inntekter fra utlandet. Med en svak krone får de mer igjen i kroner når salg i utenlands valuta veksles om.

– Den seneste NOK-svekkelse åpner opp for meget attraktive nivåer for eksportørene å sikre sine langsiktige inntekter på. Vi anbefaler at eksportører med inntekter i for eksempel euro sikrer inntekter på lengre sikt via terminkontrakter, skriver analytiker Kristoffer Kjær Lomholt i et notat.

Meglerhuset understreker at det ikke tror på en markant kortsiktig kronestyrking før sommeren, men tror kronen skal styrkes på lengre sikt som følge av blant annet forhold som renteforskjeller og gradvis høyere oljepris.

Les også

Analytiker: Nå kan kronerushet komme

Les også

Så svak krone spår Olsen

Les også

E24s Renteråd: Derfor er kronen så svak

Her kan du lese mer om

  1. Kronekurs
  2. Økonomi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Valutaspekulanter snuser på kronen igjen

  2. – Den største nedgangen vi har sett

  3. Nå kjøper utenlandske investorer kroner igjen

  4. Annonsørinnhold

  5. Tror renteløft vil gi kronehopp

  6. Sjeføkonom finner ingen større renteoptimister enn Norges Bank