Kommunen gjorde det forbudt å kjøpe Ringnes

Alle utestedene måtte selge Hansa under helgens Tall Ships Races i Bergen. Ringnes ble gjort forbudt. Pilsen gikk for opp mot 136 kroner for en halvliter.

FOLKELIV: The Tall Ships Races i Bergen samlet mange skuelystne og en og annen tørst turist.
Publisert:

Opp mot 600.000 mennesker kom til Bergen i helgen i forbindelse med arrangementet.

De som ønsket seg en pils fra bryggeriet Ringens på en uterestaurant, måtte imidlertid bare gi opp. For den eneste pilsen som var å oppdrive på uterestaurantene mellom de sju fjell under Tall Ship Races, var fra deres bryggerisponsor Hansa

For gjennom å sponse hadde nemlig bergensbryggeriet sikret seg eneretten til å selge øl ved uteserveringene, skriver Bergens Tidende.

- Vi ble pålagt å fjerne varene fra Ringnes. Alternativet var å drive uten uteservering, sier Knut Hatlestad Tau, som driver Salsa Restaurant til Bergens Tidende.

Før arrangementet ble nemlig de ordinære skjenkeløyvene inndratt og erstattet med nye, som også hadde høyere leiepriser - i tillegg til bestemmelsen om at det kunne skulle selge produkter fra Hansa.

Når ølet - fra sponsoren - ble solgt, var også prisene skrudd opp.

Bergensavisen skriver at den høyeste registrerte ølprisen under arrangementet var 136 kroner for en halv liter. En boks med 0,33 liter Hansa-øl gikk for 85 kroner enkelte steder.

TIPS OSS! Har du hørt om lignende? Oppplevd dyrere ølpriser i Norge? Tips vår redaksjon her.

Sponsoravtale

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen fra Høyre bekrefter at bakgrunnen for at ølmonopolet ble tildelt Hansa er at de sponset Tall Ships Races, og viser til at det samme ble gjort i 2008, da Bergen sist var vertsby for seilasen.

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener praksisen ikke kan være lovlig.

– Jeg har vanskelig for å forestille meg at dette er lovlig. En skjenkebevilling skal være produktnøytral, og man kan ikke velge ut én leverandør fremfor andre, sier Bernt til Bergens Tidende.

I Konkurransetilsynet er man ikke like sikre på om

Stedfortredende konkurransedirektør Kjell Jostein Sunnevåg forteller E24 at Konkurransetilsynet ikke har foretatt en særskilt vurdering av denne saken.

- Eksklusivitetsavtaler kan være et problem i forhold til konkurranselovgivningen. Men når eksklusiviteten er så tidsmessig og geografisk begrenset som i denne saken, er det et mindre problem, sier han til E24.

Han viser til at denne typen avtaler er ganske vanlig i forbindelse med sportsarrangementer som ville måtte finne annen finansiering om man ikke kunne inngå eksklusivitetsavtaler.

Les også:

Flyforbudet over Bergen sentrum opphevetLuftrommet over Bergen er stengt

Publisert: