SV vil gi 5 milliarder mer til kommunene

SV vil droppe skattekutt og heller styrke velferd, skole og miljø ved å gi 5 milliarder kroner mer til kommunesektoren i sitt alternativ til statsbudsjett.

VIL GI MER TIL KOMMUNENE: SV og Karin Andersen.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Partiet tar til orde for en kraftig omfordeling fra regjeringens budsjett. En av de tydeligste satsingene er kommuner og fylkeskommuner.

– Det er en ren prioritering fra vår side. Vi har en felles grunnmur som må styrkes, sier SVs kommunalpolitisk talsperson Karin Andersen.

Samlet øker SV kommunesektoren inntektene med om lag 5 milliard kroner utover regjeringens forslag. Av dette får kommunene 4,5 milliard kroner og fylkeskommunene 0,5 milliard kroner mer.

Partiet legger fram sitt alternative statsbudsjett tirsdag.

Regjeringen har foreslått skattelettelser på over 8 milliarder kroner, de største gjennom kutt i formuesskatten og ved å øke bunnfradraget. SV mener pengene heller bør brukes til felles velferdsoppgaver.

– Det er mye viktigere å bruke penger på skole, barnevern og psykisk syke enn skattelette til folk som meg som har mer enn nok, sier Andersen.

Størsteparten av økningen i kommuneøkonomien er i frie inntekter, men SV ønsker også at det øremerkes midler til arbeid med rus og psykiatri, helsestasjoner og skolehelsetjeneste og aktivitetsstøtte til barnefamilier.

– Der har vi erfaring fra regjering selv. Vi la inn penger til helsesøstre, men så at det kom lite ut av det. Så øremerking er nødvendig, sier hun.

Brødskive til skolebarna

SV vil også øke lærertettheten i de fire første klassetrinnene og sørge for at barna skal få et brødmåltid og frukt i løpet av skoledagen. Dessuten skal det være minst en times fysisk aktivitet daglig.

– Jeg tror barna lærer mye bedre slik. Det er ikke bare skolesatsing, det er viktig for folkehelsa. Det å spise sunn mat og få gode vaner er noe som varer hele livet, sier Andersen.

Partiet vil også gi kommunene midler for å ta klimaansvar. Det gjelder både å redusere utslipp lokalt, gjennom for eksempel å bytte ut oljefyrer med mer miljøvennlig energi, og også tilpassingstiltak.

– Vi har hatt den ene katastrofen etter den andre, hvor hus, veier og broer forsvinner i voldsomt vær. Da vi spurte regjeringen om de har lagt inn penger til kommunene for dette, svarte de nei. Vi har lagt inn en pakke på til sammen en halv milliard kroner, sier Andersen. Pengene skal blant annet gå til vei- og rassikring.

– Stusslig distriktspolitikk

SV mener det farer galt av sted med regjeringens distriktspolitikk.

– Hele distriktsprofilen i budsjettet er ganske stusslig. De skriver at de vil styrke vekstkraften der den er, det betyr at de vil styrke de sterke. Det legges opp til en sterk sentralisering, sier Andersen, som heller vil styrke rammene for fylkeskommunene.

Samtidig vil partiet plusse på 1,3 milliarder kroner til kollektivsatsingen.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Knappere for norske kommuner neste år

  2. Rapport: Corona kostet kommunene 14 milliarder kroner

  3. Støre forberedt på kritikk for skatteskjerpelse

  4. Arbeiderpartiet vil reversere bredbåndskutt

  5. «Folk flest» om Sivs skattekutt: - Dette vil ikke merkes