Erdogan vil bli Tyrkias president

 
Tyrkias omstridte statsminister Recep Tayyip Erdogan ligger an til å bli Tyrkias sterkeste og lengstsittende leder siden landsfaderen Atatürk.

OMSTRIDT: Statsminister Recep Tayyip Erdogan går for å bli Tyrkias president ved valget i august. Det har tidligere blitt gjennomført store demonstrasjoner mot hans regjering, men han er klar favoritt til å vinne valget.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Erdogan er nemlig ventet å vinne når han stiller som kandidat i presidentvalget i august, elleve år etter at han ble regjeringssjef.

I dag er presidentvervet i Tyrkia først og fremst et symbolsk verv, men hvis Erdogan vinner, vil han etter alt å dømme endre loven for å sikre seg mer utøvende makt, mener eksperter.

– Hvis han blir valgt, noe som alt peker på, så tyder det på at ambisjonen er å forvandle det som i dag er et relativt symbolsk presidentembete, til en meget sterkere politisk post, sier Tyrkia-eksperten Daniella Kuzmanovic ved Københavns Universitet til Ritzau.

Hun mener også at Erdogan vil forsøke å gjenreise ideen om NATO-medlemmet Tyrkia som en stormakt i Midtøsten.

Storfavoritt

Statsministerens avgjørelse om å stille i presidentvalget i Tyrkia 10. august kommer ikke som noen overraskelse, og han er regnet som storfavoritt.

Erdogans parti har islamistiske røtter.

Statsministerens tilhengere jublet, applauderte og sang til støtte for Erdogan da kandidaturet ble kunngjort i hovedstaden Ankara tirsdag.

– Vi gikk inn i politikken for Guds skyld; vi gikk inn i politikken for folket, sa Erdogan til flere tusen støttespillere – som svarte med å erklære at «Tyrkia er stolt av deg».

– Autoritær

Til tross for at han av sine motstandere blir anklaget for å bli stadig mer egenrådig og autoritær, er Erdogan enormt populær, spesielt i mer konservative og religiøse lag av befolkningen.

60-åringen er også blitt anklaget for innblanding i korrupsjon og maktmisbruk, og i fjor sommer samlet tusenvis av mennesker seg for å protestere i flere tyrkiske byer. Protestene ble slått ned på med hard hånd.

Svekket militæret

I løpet av sine elleve år som regjeringssjef har Erdogan innskrenket det sekulære rettsvesenet og byråkratiets makt, samt tøylet det i sin tid allmektige tyrkiske militærvesenet.

– En som ikke tror på maktdeling kan ikke bli president. En som ikke tror på loven som øverste myndighet, og som ikke har en utviklet rettferdighetssans, kan ikke bli president, sa Kemal Kiliçdaroglu, som leder det største opposisjonspartiet, RPP, tirsdag. Han mener Erdogan splitter samfunnet.

Kurdisk utfordrer

Mandag utnevnte Tyrkias største kurdiske parti, Folkets Demokratiske Parti (HDP), Selahattin Demirtas som sin utfordrer til Erdogan i presidentvalget.

Det er liten tvil om at valget vil stå mellom Erdogan, som i dag er landets statsminister, og den uavhengige opposisjonspolitikeren Ekmeleddin Ihsanoglu. Likevel kan Demirtas' kandidatur bli avgjørende for om valget går inn i en andre runde.

Så langt ser det ut som de fleste kurderne i Tyrkia vil stemme på ham. Gjør de det, blir han trolig også landets neste president, skriver AFP.

Les også:

Tyrkias statsminister krever 140.000 fra sosiale medierKnausgård i strupen på Tyrkias Twitter-forbudOmstridt internettlov vedtatt i TyrkiaTyrkias sentralbank forsvarer valutaenNy uro gir valutaras i Tyrkia

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Erdogan øyner mektig presidentjobb

  2. Valget i Tyrkia kan bli tøffere for Erdogan enn ventet

  3. Erdogan vinner flertall i Tyrkia

  4. Erdogan setter dato for nyvalg i Tyrkia

  5. - Erdogans seier sikrer stabilitet i markedet