Ap om Huseiernes kampanje: Aldri sett noe så skamløst

Aps Torgeir Micaelsen tordner mot Huseierne og den borgerlige opposisjonen: Useriøst, skamløst og uansvarlig.

Torgeir Micaelsen Peter Batta
  • Kristin Norli
Publisert:

- Jeg har aldri sett noe så skamløst, sier leder av Stortingets finanskomité, Torgeir Micaelsen, til E24.

- Dette er en svært useriøs og skamløs kampanje som er basert på noe som er uten rot i virkeligheten. Det er utenfor min fatteevne at de kan få seg til å sette opp slike plakater, sier Micaelsen.

Tordentalen kommer som svar på kampanjen E24 i dag omtalte - der Huseiernes landsforbund angriper regjeringens boligpolitikk og oppfordrer velgerne til å stemme borgerlig.

Sentralt i kampanjen er et bilde av finansminister Sigbjørn Johnsen og statsminister Jens Stoltenberg, med en innfelt «snakkeboble» med teksten: «Vi lar bankene ta skylda...», fulgt av påstanden: «Finansministeren presset bankene til å sette opp boligrenta».

LES OGSÅ: Slik vil Huseierne få deg til å stemme blått

(Saken fortsetter under bildet)

- Dette er altså en organisasjon som gjennom hele sommeren har drevet og forberedt et søksmål motbankenesom satte opp renten. At de nå med en syltynn begrunnelse og henvisning til at finansministeren ikke har svart tidsnok på et brev, kaster seg inn i valgkampen med en slik kampanje mot Sigbjørn Johnsen, er skamløst, forsetter Micaelsen.

LES OGSÅ: - Bankene følger DNB med dyrere boliglån

LES OGSÅ: Venter enda høyere utlånsmarginer

Renteøkning

Saken det dreier seg om er de mye omtalte egenkapitalkravene som ble skjerpet inn overfor norske banker fra 1. juli i år. Allerede før de nye reglene ble kjent i mars, hadde DNB varslet sine kunder om økt lånerente. Flere fulgte etter med økte kostnader for kundene.

- Det var mange av oss i Arbeiderpartiet som reagerte ganske kraftig på at flere banker satte opp rentene før regjeringen la frem de nye kapitalkravene for bankene, forteller Micaelsen.

Én av de som reagerte, var nettopp finansminister Sigbjørn Johnsen, som også overfor E24 uttalte at «bankene hadde stått seg på å vente» til de kjente innholdet i kravene. Johnsen har også flere ganger understreket at det ikke er noe i kapitalkravene som tilsier at bankene ikke burde klare å oppfylle de, selv uten å øke rentene.

LES OGSÅ: Gjedrem avlivet DNBs renteargument

For Arbeiderpartiet fremstår det nå som uforståelig at Huseiernes landsforbund og leder Peter Batta angriper Johnsen.

- Men det er jo ikke første gang de gjør noe slikt, sier Micaelsen.

I 2007 fikk nettopp Huseiernes landsforbund kritikk for å ha sendt ut et regnestykke i posten til husstander i Oslo, som inneholdt en feilaktig fremstilling av konsekvensen av APs politikk.

LES OGSÅ: Slik vil Huseierne få deg til å stemme blått

Opposisjonen vil kutte 15 prosent-regelen

Den borgerlige opposisjonen på Stortinget ser på sin side ut til å omfavne Huseierne og Batta.

Mandag la nemlig Huseierne og Venstre, Høyre, Frp og Krf sammen frem et forslag om en «helt ny boligpolitkk» på stortingstrappen.

Også der var egenkapitalkrav i fokus - men ikke de som bankene møter.

Det er den såkalte 15 prosents-regelen, som krever 15 prosent egenkapital hos boliglånskunder, den boligpolitiske koalisjonen vil til livs.

Mandag lovet Krf, Frp, Høyre og Venstre at de, forutsatt at det blir et borgerlig flertall, umiddelbart etter valget skal senke kravet til egenkapital for lånekunder til 10 prosent.

Micaelsen lar seg også provosere av dette.

LES OGSÅ: - Egenkapitalkravet har skapt et klasseskille på boligmarkedet

- Lar seg bruke

- Det verste av alt er at opposisjonen med Høyre i spissen lar seg bruke av Huseiernes landsforbund for å foreslå noe som er totalt uansvarlig, sier han til E24.

- De går altså til valg på å skulle overstyre et uavhengig organ, Finanstilsynet, som har bestemt at det er nødvendig å stille krav om 15 prosent egenkapital.

- Hvis de gjør dette, vil de gjøre seg medansvarlig for konsekvensene.

Han minner om at Finanstilsynet har begrunnet behovet for at låntakere skal ha mer egenkapital fordi «vi ikke vil at vanlige folk skal få problemer med økonomien sin, dersom det skulle komme et boligprisfall. Det har skjedd før», sier Micaelsen.

- I tillegg er kravet utformet for å prøve å sørge for at vi ikke en gang til får et problem med store ubalanser i bank eller finansvesenet. Men den risikoen er altså opposisjonen villig til å ta, for å tekkes velgerne, bare noen dager før valget, sier Micaelsen.

LES OGSÅ: Boligeksperter: - Økt klasseskille er prisen å betale for å unngå å bli som Irland

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Huseierne trekkervalgkampanje

  2. Slik vil Huseierne få deg til å stemme blått

  3. Jensen gjør valgløfteom til utredning

  4. - Kan oppfattes som mistillit til Finanstilsynet

  5. Bolignæringen: - Vi føler osslitt dumme nå