Sjeføkonom Jan Andreassen ber Norges Bank kutte renten

Norges Bank svikter sitt ansvar, om renten ikke kuttes, mener sjeføkonom Jan Andreassen i Eika.

RENTEHOPP ETTER BONDEOPPGJØR? Skal rentene virkelig heves fordi bøndene fikk lønnsøkning, spør sjeføkonom Jan Andreassen.

  • Jo Andre Aakvik
  • Kristin Norli
Publisert:

- Norge står nå på terskelen til en periode med stagflasjon, altså en situasjon hvor prisene stiger uten at økonomien vokser, sier Andreassen til E24.

Han mener Norges Bank nå står overfor et skjebnevalg.

- De må velge mellom lavere renter og oppsving i økonomien, eller høye renter som styrker kronen og kveler realøkonomien. Jeg mener valget er enkelt, og at Norges Bank svikter sitt ansvar for konjunkturene dersom de ikke setter ned renten, sier Andreassen.

Sjeføkonomen i Eika går dermed motstrøms i forhold til sine kolleger i andre banker og meglerhus.

Etter at Statistisk sentralbyrå tirsdag fortalte at inflasjonen i Norge i august var på 2,5 prosent - altså i tråd med Norges Banks uttalte mål - var analysen fra alle økonomene E24 har snakket med krystallklar: Ikke bare er et rentekutt uaktuelt, en renteheving har krøpet nærmere i tid.

Les også: Ekspertene avviser rentekutt enstemmig

- Ingen kjøpefest

Jan Andreassen mener Norges Bank tvert imot må se gjennom og forbi inflasjonstallene.

- Prisstigningen er en dårlig indikator å styre etter. Det blir fjollete å skulle sette opp renten fordi bøndene fikk et godt jordbruksoppgjør i juni, sier Andreassen.

En del av årsaken til den kraftige prisveksten i sommer forklares ved at bøndene fikk et godt landbruksoppgjør, og dermed økte priser på norske matvarer.

Les også: Peker på bøndene etter norsk prishopp

Norges Bank må vektlegge situasjonen i realøkonomien, sier Andreassen.

- Det blir ingen storstilt kjøpefest utover høsten. Det har vi allerede sett indikasjoner på. Samtidig som vi ser nedgang i varehandelen, ser vi også nedgang i boligbyggingen. Det vil redusere farten i norsk økonomi ytterligere, sier Andreassen.

Større offentlig sektor

Han spår derfor en kraftig vekst i oljepengebruken, dersom ikke Norges Bank bidrar til å øke aktiviteten i privat næringsliv og husholdningene.

Med stillstand i privat næringsliv, vil den nye regjeringen pøse inn nye oljepenger i norsk økonomi, resonnerer Andreassen.

Det har to konsekvenser:

Kronen vil styrke seg, og gjøre det enda vanskeligere for eksportbedriftene. Samtidig vil offentlig sektor fortsette og ansette personer, og flytte arbeidskraft fra privat næringsliv over til offentlig sektor.

At inflasjonen en periode blir høyere enn målet til Norges Bank, mener Andreassen ikke betyr noe:

- Inflasjonen vil komme ned etterhvert som aktiviteten i husholdningene og næringslivet avtar, sier han.

Ifølge Statistisk sentralbyrå steg kjerneinflasjonen i Norge med 2,5 prosent i august. Det er det høyeste siden sommeren 2009.

- Mye av oppgangen kan forklares med utviklingen i prisene på flyreiser, men også utviklingen i prisene på klær og matvarer bidro, skriver SSB i sin rapport.

Publisert:

Flere artikler

  1. - Med denne prisstigningen errentekutt utelukket

  2. - Rentehoppet kan kommeraskere enn jeg har trodd

  3. Betalt innhold

    Sjeføkonom: – Dessverre kommer mange til å investere feil

  4. Forventer rentekutt i USA: – Ikke lett å se på data at renten må ned

  5. Prisene faller