Draghi står klar til å handle

Draghi sier han er klar til å handle, men skuffer markedet med å ikke varsle noen nye tiltak.

NYE TILTAK? Markedsforventningene har vært store til torsdagens rentemøte i den europeiske sentralbank, etter at Mario Draghi i forrige uke sa at han ville gjøre «hva som helst» for å redde euroen.

Francois Lenoir
Publisert:,

Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi har ikke noen rask løsning for å løse den økonomiske krisen, og varsler ingen umiddelbare tiltak.

Det ble klart på pressekonferansen i kjølvannet av torsdagens rentemøte, et møte det var knyttet store forventinger til.

- Den økonomiske veksten i eurosonen fortsatt er svak, og videre forstyrrelser i markedene utgjør en risiko for veksten, sier den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi.

Draghi annonserte ikke nye tiltak, men gjentok budskapet fra forrige uke om at sentralbanken (ESB) står klar til å ta i bruk nye pengepolitiske tiltak.

På de europeiske finansmarkedene kom reaksjonen momentant:
De europeiske børsene ble sendt kraftig ned like etter at Draghi har lagt frem sitt budskap. På Oslo Børs er hovedindeksen ned 1,2 prosent like etter at markedsaktørene har fått fordøyd budskapet.

Euroen hadde steget kraftig på forhånd av pressekonferansen, men den felleseuropeiske valutaen ble kraftig reversert da Draghis budskap ble lagt frem.

Følg markedene med E24 BØRS

Juel: - Ikke skuffet
I finansmarkedene har nye tiltak vært etterlengtet, da de håper at disse kan bidra til å roe ned de private investorene, og å få rentenivået for de kriserammede landene i Europa ned på et nivå som de klarer å håndtere.

- Jeg synes ikke dette er en skuffelse. Det er enda mange spørsmålstegn, men han står ved at han vil handle når regjeringene har aktivisert redningsfondene, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til E24.

- Juel mener dette er viktig fordi krisefondene kan sette krav til landene om for eksempel budsjettbalanse og kutt. Det kan ikke ESB gjøre.

Sjeføkonomen sitter igjen med et inntrykk av at ESB kan komme med kraftige tiltak hvis betingelsene blir møtt av politikerne.

Draghi sa på pressekonferansen torsdag at bekymringen rundt ESBs senioritet som kreditor i obligasjonsmarkedet vil bli tatt hånd om.

- Det ligger i kortene at ESB kan komme til å frasi seg fortrinnsretten for å berolige andre investorer, avslutter Juel i Nordea.

Rører ikke renten
Klokken 13.45 varslet Draghi & co at styringsrenten holdes uendret, og dermed var det sentralbanksjefens pressekonferanse tre kvarter senere som ble arenaen hvor han kunne avsløre om de er villige til å ta i bruk nye virkemidler for å berolige markedene.

- ESB vil gjøre hva som helst for å bevare euroen. Den politiske kapitalen investert i euroen bør ikke undervurderes.

Det er uttalelsen den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi kom med i forrige uke, og som hadde sendt forventningene til værs før torsdagens pengepolitiske møte i den mektige sentralbanken.

I finansmarkedene har nye tiltak vært etterlengtet, da de håper at disse kan bidra til å roe ned de private investorene, og å få rentenivået for de kriserammede landene i Europa ned på et nivå som de klarer å håndtere.