Beskylder Giske for hemmelighold av kritisk Altinn-rapport

Frp krever at Trond Giske redegjør for Altinn-fadesene, og beskylder næringsministeren for å ha lagt lokk på en svært kritisk rapport utarbeidet av Det Norske Veritas.

BESKYLDES: For å ha hemmeligholdt en rapport fra Det norske Veritas som slakter datasikkerheten i Altinn.
  • Kristin Norli
  • Ida Hanstad
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:

Som Teknisk Ukeblad avslørte dagen før selvangivelsene skulle være tilgjengelig, ble Næringsdepartementet varslet allerede i fjor sommer om de store sikkerhetssvakhetene i Altinns datasystemer. Det skal ha skjedd i en rapport utarbeidet av Det norske Veritas - som TU opplyser at de har fått tilgang til deler av.

E24 har onsdag forsøkt å få klarhet i om næringsministeren selv ble varslet om innholdet i rapporten, og når denne rapporten ble oversendt.

Dels motstridende opplysninger blir oppgitt fra Næringsdepartementet og DNV.

E24 får opplyst at Trond Giske vil svare på spørsmål om Altinn i Vandrehallen på Stortinget klokken 14.45 onsdag.

Departementet vil derfor ikke kommentere Giskes rolle i saken på nåværende tidspunkt.

Beskyldes for hemmelighold

Fremskrittspartiet reagerer sterkt på opplysningene som nå kommer frem.

- Hvis det er riktig at det foreligger en slik rapport, slik det er omtalt i mediene, så krever jeg at den umiddelbart gjøres offentlig for Stortingets medlemmer og offentligheten, sier Frps næringspolitiske talsmann Harald T. Nesvik til E24.

- Jeg har nettopp sendt avgårde et brev til næringsministeren der jeg ber han om å redegjøre for situasjonen rundt Altinn og innholdet i rapporten fra Veritas, sier Nesvik.

Basert på det som er fremkommet i mediene, mener han det finnes grunn til å tro at at statsråden har hemmeligstemplet rapporten.

- Det kan tyde på at Veritas ikke har tegnet et solskinnsbilde av Altinn, sier Nesvik.

Beskyldningene mot Giske kommer etter at Altinn tirsdag stengte umiddelbart og på ubestemt tid da det ble avdekket et gedigent sikkerhetshull i den offentlige tjenesten.

- Stemmer ikke

Når E24 konfronterer Næringsdepartementet med påstander om at rapporten ikke er journalført i departementets postsystem, sier departementet at dette ikke stemmer.

- Det stemmer ikke at rapporten ikke er blitt journalført. Rapporten er ført i den offentlige postjournalen, sier Jofrid Egeland, seniorrådgiver i Nærings- og handelsdepartementet til E24.

Egeland henviser til en journaloppført rapport som er innført i NHDs postjournal den 16. februar i år.

Men dette er fire måneder senere enn den foreløpige rapporten som Det norske Veritas bekrefter overfor E24 at ble overlevert.

Foreløpig rapport

Aage Andreas Enghaug, leder av DNV Corporate Communications, sier følgende til E24:

- Det ble inngått kontrakt i juli i fjor, mens selve arbeidet ble gjennomført i løpet av høsten. I oktober ble en foreløpig rapport oversendt departementet, mens den endelige rapporten ble overrakt dem i dag. Dette er helt vanlig prosedyre, sier Enghaug.

- NHD bestemmer

- Det er opp til oppdragsgiver hvordan rapporten skal behandles. Spørsmål til dette, må du derfor rette til departementet. Det samme gjelder innholdet, sier Enghaug i DNV videre.

- Etter det jeg har blitt fortalt av mine kolleger, har departementet til hensikt å offentliggjøre den så snart som mulig.

- Skal ikke skje

I dagens VG sier Trond Giske at han reagerer sterkt på gårsdagens sikkerhetsskandale i Altinn.

- Det er helt uholdbart at Altinn må stenge ned systemene sine på den dagen alle vil sjekke selvangivelsen sin, sier Giske til VG.

- Forhåpentlig vil vi i løpet av onsdagen få klarhet i hva som er skjedd. Men uavhengig av årsak så skal ikke dette skje, sier Giske til avisen.

E24 har onsdag spurt Næringsdepartementet om Giske allerede i fjor var klar over at Altinn-systemene og beredskapen er i en så kritisk tilstand som det DNV-rapporten tilsier, og om statsråden på bakgrunn av det visste at det var fare for et sikkerhetsbrudd som skjedde i går.

Departementet henviser til pressekonferansen som E24 vil følge tett.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Altinn har ikke kapasitetsproblemer

  2. Brønnøysundregistrene retter på Giske

  3. IKT-Norge mener Giske bommer på IT-kritikk

  4. - SMS har kommet for å bli

  5. Betalt innhold

    Hemmelig notat ble holdt unna Stortinget i Bergen Engines-saken