Høyre-talsmann: Vil kjempe for fleksibiliteten lovet i regjeringsplattformen

Og Høyres studenter vil heller at skattfradraget for gjeldsrenter reduseres.

MOTSTANDER: Høyres boligpolitiske talsmann Mudassar Kapur.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

De fire borgerlige partienes krystallklare løfte om å senke egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent før valget i 2013 endte opp med en rund formulering i regjeringserklæringen.

Der skrev Høyre og Fremskrittspartiet at egenkapitalkravet var noe de vil «praktisere (...) på en fleksibel måte slik at det tar hensyn til boligkjøpers betalingsevne.»

Vil ha bort fleksibiliteten

I dag har altså Finanstilsynet lansert nye forslag.

Der er mulighetene for en fleksibel fortolkning av kravene om at boliglån maksimalt kan utgjøre 85 prosent av boligens verdi, vesentlig mindre.

Det opprører Høyres boligpolitiske talsmann Mudassar H. Kapur.

VIL REDUSERE FRADRAG: Heidi Fuglesang leder Høyres Studenter.
Les også

Slik vil Finanstilsynet bremse boliglånsveksten

– Det står tydelig i regjeringsplattformen at vi ønsker å praktisere egenkapitalkravet på en fleksibel måte slik at det tar hensyn til boligkjøpers betalingsevne. Jeg kommer selvsagt til å jobber for det!, sier Kapur til E24.

– Mener du at Finansdepartementet bryter med regjeringserklæringen om de iverksetter Finanstilsynets forslag?

– Jeg skal ikke gå inn på noe ultimatum, men jeg skal jobbe for at vi holder dette punktet, sier Kapur.

Han mener det er svært viktig at bankene får mulighet til å vise fleksibilitet, slik at de kan gjøre individuelle vurderinger av den enkelte kundens situasjon.

Finansnæringen har overfor E24 sagt at de er bekymret for svekkelse av denne fleksibiliteten.

– Det er viktig å fokusere på betjeningsevne i tillegg til evnen til å fremskaffe egenkapital. Det er jo der klasseskillet går i dag. De som har foreldre eller besteforeldre som stiller med egenkapital har en lettere vei inn i boligmarkedet enn de uten, selv om betjeningsevnen kan være lik, sier han.

De øvrige punktene i Finanstilsynets liste over foreslåtte tiltak mener han er verdt å se på og noe som må vurderes grundig.

Studenter vil redusere rentefradrag

Også Høyres studentorganisasjon reagerer på at bankenes med Finanstilsynets forslag fratas muligheten til fleksibilitet.

– På vegne av studenter og andre i etableringsfasen vil jeg ta til orde for å ikke lytte til Finanstilsynets forslag som kan bremse boliglånsveksten, sier Heidi Fuglesang, som er leder for Høyres Studenter, til E24.

– Endringene går i hovedsak utpå å gjøre det mye vanskeligere å ta opp boliglån – hvilke rammer de med trangest økonomi, ikke de som vurderes å investere i bolig nr. to eller tre. Det er incentivene for å investere i bolig nummer to og tre som må fjerne.

For å bøte på det mener hun at skattesystemet må endres slik at det blir mindre gunstig å ha lån.

– Høyres Studenters forslag for å bremse boligprisveksten er å senke rentefradraget. I dag fungerer rentefradraget som en subsidiering av en investering som allerede er svært lønnsom, sier hun.

Rentefradraget fungerer slik at skatten for den enkelte reduseres med 27 prosent av renteutgiftene. En med 100.000 kroner i renteutgifter betaler med andre ord 27.000 kroner mindre i inntektsskatt enn en som ikke har renteutgifter.

– Finansdepartementet har beregnet verdien av subsidieringen for bolig og fritidshus til 54 milliarder kroner i 2012-budsjettet. Disse pengene må betales gjennom annen skatt, slik som inntektsskatt og formuesskatt. De som taper på denne politikken er de som leier. I tillegg til å betale leie til en boligeier, må de samtidig subsidiere denne boligeierens lån gjennom høyere inntektsskatt, sier Fuglesang.

Les også

- Dette vil påvirke boligmarkedet

Les også

– Boligeiere må tjene 60.000 kroner mer i året

Les også

– Regjeringen har ikke ønsket å hindre kredittverdige i å få lån

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Finanstilsynet ber Siv Jensen bryte boliglån-løfte

  2. Vil ha flere ut i boligmarkedet

  3. Arbeiderpartiet vil heller ha fartsgrenser enn tett lånetak

  4. Advarer Sanner mot å stramme inn på boliglån

  5. Slik vil Finanstilsynet bremse boliglånsveksten